Ugrás a tartalomra

Folyamatosan emelkedhet a skarlátban szenvedő betegek száma

minap.hu - Miskoc Tv
Utoljára módosítva
2024. február 20. kedd 11:47
Nagyon fontos, hogy a cseppfertőzés ellen védekezzünk.

Jelenleg is jelen van a betegség az országban. Ezt mondta a Miskolc Televíziónak Asztalos Ágnes, Népegészségügyi Főosztály, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal vármegyei tisztifőorvosa. A skarlát megelőzhető és gyógyítható: tavaly összesen 7672-en estek át a betegségen.
- A skarlát egy baktérium által okozott megbetegedés, aminek tünetei lehetnek a torok-és mandulagyulladás, ezek mellett pedig gyakran kialakulnak tűszúrás szerű kiütések is. A betegség leginkább a három és ötéves korosztályt érinti. A skarlát azonban megelőzhető és antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Nagyon fontos az, hogy a cseppfertőzés ellen védekezzünk - fejtette ki Asztalos Ágnes.

Skarlát tünetei:

  • Vörös kiütés. Úgy néz ki, mint a napégés, tapintásra pedig smirglire emlékeztet. Típusosan az arcon vagy a nyakon indul és a törzsre, végtagokra terjed. Ha a vörös területen a bőrre nyomást fejtek ki akkor elfehéredik.
  • Vörös csíkok. A bőr az ágyék, a hónalj, a könyök és térdhajlatban sötétebben vörös színű.
  • Arcon pír. Az arc kipirosodhat, jellegzetesen a száj körüli terület kivételével, mely halvány fehér színű.
  • Málnanyelv. A nyelv vörös és rücskös. A betegség kezdetén fehéres lepedékkel fedett lehet. (forrás/címlapkép: drharmos.hu)

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!