Ugrás a tartalomra

Fordulatszámot vált a festészet Lenkey-Tóth Péter kiállításán

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 19:17
Lassú fordulat címmel nyílt tárlat a Miskolci Galéria Rákóczi-házában szerda délután. A képeken csak első ránézésre lehet átszaladni.
Mocsári László képgalériája.

Lenkey-Tóth Péter 1972-ben született Miskolcon. Előbb a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát és doktori fokozatot. Festészete alapmotívumaként leggyakrabban a csöndet tárgyalja. Műveiben tudatosan épít a fekete és az élénk színek kontrasztjára, miközben szinte játszi könnyedséggel ábrázolja a dinamikát és a mozdulatot.

Említett képeit Lenkey-Tóth Péter 2008-ban kezdte el festeni. Az elmúlt időszakban azonban változtatott. Mint mondta, régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az erős helyett hogyan lehet minimális kontraszttal létrehozni hasonló hatást. Így a most megnyílt kiállításon a festmények fele már pasztell háttérrel jelenik meg.

Fotók: Mocsári László

A 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjának nyertesét beszédében a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője is méltatta. Kákóczki András köszöntőjét követően pedig már Zuh Deodáth fogalmazott úgy felőle, hogy a világ lassú és méltóságteljes megértését segítő alkotásai szakrális és meditatív szereppel bírnak.

A tárlatot megnyitó művészet- és eszmetörténész rámutatott: Lenkey-Tóth Péter festményeivel arra tesz erőfeszítést, hogy napjaink művészetfogyasztásába visszahozza az utóbbi évtizedekben kivesző elmélyülést.

A keleti életfilozófiák – fejtegette a szakember –, egyszersmind a japán grafika ismérvei köszönnek vissza azokon a tökéletes és precíz alkotásokon, melyekbe a festő mégis belecsempész egy-egy véletlenszerű aszimmetriát.

A kiállítás április 28-ig tekinthető meg. Hétfő kivételével mindennap 9-től 17 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!