Ugrás a tartalomra

Három évtizede segíti a szívbetegeket a miskolci egyesület

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 21. kedd 19:53
A kardiovaszkuláris betegségek tekintetében elengedhetetlen a prevenciós és rehabilitációs tevékenység, amelyből jelentős részt vállal a civil szervezet.
Fotók: Juhász Ákos

A Miskolci Szív Egyesület harminc éves fennállását ünnepelte kedden, a Városháza dísztermében. Az egyesület tagjai és meghívott vendégeik vettek részt a jubileumi eseményen. 

Lehet egy város szép, de attól erős, hogy közösségek alkotják – hangsúlyozta köszöntő beszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere. Ez az egyesület a maga harminc évével tiszteletreméltó, hiszen ez meglehetősen jelentős szám egy civil szervezet életében. A szív nemcsak létfenntartó szervünk, de szimbólum is. A szeretet, az emberség az élet jelképe, amely mindenhol a világban ugyanazt jelenti. 

Az egyesület három évtizede segíti a szívbetegséggel élőket egy olyan vármegyében, amely a szív- és érrendszeri betegségek terén élen jár – jegyezte meg a polgármester. A küldetésüket önként vállalták és ezzel nemcsak egyének életét teszik jobbá, de a városét is. Az önzetlenségüket, missziójukat nagyra értékeli – tette hozzá.

A Szent Ferenc Kórház kardiológusa, a Szív Egyesület miskolci elnöke Losonczy István kiemelte, hogy ő az egyesület negyedik elnöke a sorban, már több mint tíz éve tölti be ezt a tisztséget. A szervezet szakmai és társadalmi funkciókat is betölt. Tevékenysége szerint prevenciós és rehabilitációs előadásokkal, eseményekkel segíti a pácienseket. Az egészség rekonstrukcióban és a betegségek megakadályozásában eredményeket próbálnak elérni a társadalmi berendezkedéshez alkalmazkodva – hangoztatta az elnök.

Losonczy István azt is hangsúlyozta, hogy más hasonló célkitűzésű egyesületekkel jó kapcsolatot ápolva közös programokat is szerveznek a tagoknak. Sajnos Magyarország a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében vezető helyen áll európai viszonylatban. Az elkerülhető betegségekben meghaltak aránya hazánkban, százezer emberből négyszáznyolcvan, szemben a kétszáznyolcvanas európai átlaggal – mondta. Hozzáfűzte, az okok több összetevő együttes hatására vezethetők vissza, amelyek a gazdasági környezet, az étkezési szokások, valamint életmód változtatással mintegy 23 százalékkal csökkennének. 

A Miskolci Szív Egyesület társadalmi munkáját, a szervezet működését Kövér Gáborné, az egyesület szervezője mutatta be a jelenlévőket. Elmondta, hogy igyekszenek minden jeles napot együtt megünnepelni, egyebek mellett a szív világnapját, az anyák napját és a karácsonyt is. De kirándulásokat is szerveznek a tagoknak és a szív egyesületek országos találkozóján is részt vesznek minden évben. Továbbá kulturális programokkal is színesítik a palettát akár résztvevőként. 

Juhász Ákos képgalériája

Az eseményen a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum diákjainak előadását, továbbá Gáspár Anikó énekes műsorát, valamint Fodor János magyar nóta és operett produkcióját tekintették meg a jelenlévők. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!