Ugrás a tartalomra

Hatalmas az emberekben a segítőkészség

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 21. szombat 17:15
- ez a Supersum Alapítvány vezetőjének tapasztalata. Ők szervezték a szilveszteri lakáskiégés utáni adománygyűjtést, és most az alatta lévő lakásban élőkön próbálnak segíteni, akiknek otthona az oltóvíz miatt vált lakhatatlanná.

Mint ismert, a 2022-es év utolsó sokkoló híre volt, hogy Miskolcon kiégett egy lakás, miután egy tűzijáték az erkélyre csapódott. A lakás lakhatatlanná vált és gyakorlatilag minden ingóság, a bútoroktól a ruhákon át a műszaki eszközökig, odaveszett. A lakásban egy édesanya, Erika élt három gyermekével. A Supersum Alapítvány volt az első segítőszervezet, amely a kezdeti pillanatoktól a család mellett volt, és szervezte az adománygyűjtést.

„Mi úgy kerültünk a történetbe, hogy felkért minket a miskolci önkormányzat, konkrétan Veres Pál polgármester. Amikor a tűzeset történt, igazgatási szünet volt, és az önkormányzat nem is gyűjthet magánszemély részére, ezért kérte fel polgármester úr a Supersum Alapítványt. A felkérésünket megalapozta, hogy már korábban is dolgoztunk együtt. Gyors megoldásra volt szükség, és a döntéshozók mellettünk döntöttek. Mi tisztelettel és hálával fogadtuk el a felkérést” – emelte ki Bernasconi-Bús Katalin, az alapítvány vezetője.

„Nyugodtan mondhatom, hogy példa nélküli az alapítvány eddigi életében az az összefogás, ami a szilveszteri miskolci paneltűz során kiégett lakásban élő Erikáért és családjáért indult. A rengeteg segítségnek és felajánlásnak köszönhetően – átmenetileg – rendeződött a család sorsa, de a lakás újbóli lakhatóvá tételéig még hosszú az út és sok a feladat” – tette hozzá.

Azonban nemcsak Erikáék harmadik emeleti lakásában keletkeztek hatalmas károk szilveszter estéjén, hanem az alattuk lévő lakás is károsodott a tűzoltók által az oltáshoz felhasznált nagy mennyiségű víztől. Minden elázott, a falakon, a plafonon folyt a víz, a konnektorokból és villanykapcsolókból úgyszintén, a padló felázott, amit a padlószőnyeggel együtt betonig fel kellett szedni, a bútorok szétáztak, dohosak. Még a régi típusú fakeretes ablakokat is cserélni kell, mert elvetemedtek. Ebben a lakásban egy testvérpár él, most rajtuk is segíteni próbál az alapítvány.

„Megmozdult az egész város, Erikáéknak nagyjából már mindent sikerült pótolni, a szükséglakást ők és az alattuk beázott lakók is megkapták az önkormányzattól. Egy miskolci bútorbolt berendezte a lakást, tárgyi adományokból pedig már annyit felajánlottak, hogy az adakozók engedélyével már más rászorulóknak is tudtunk belőle adni. Éváék kis csúszásban vannak, ők a Szentgyörgy úton kaptak lakást, ahol még csak két matrac van. Nekik ugyanúgy lakhatatlanná vált a lakásuk, és mindenre szükségük van. Most nekik várjuk az adományokat, mert szinte semmijük nincs” – mondta Katalin, aki az adományozókról és az adakozási kedvről így nyilatkozott: „Megmozdultak a miskolciak, cégek, magánemberek, csapatok, egyesületek, sőt még nyugdíjasklubok is. Mindenki a magáénak érzi ezt a tragédiát.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!