Ugrás a tartalomra

Így élhettek a bronzkorban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. március 20. hétfő 18:32
„A rend nyomában” címmel nyílt régészeti kiállítás hétfőn a Miskolci Egyetemen.
Mocsári László képgalériája

A kiállítás dél-borsodi települések 4 ezer évvel ezelőtti történetébe nyújt betekintést, és részben bemutatja egy 10 éve tartó nemzetközi kutatási program, a BORBAS (Borsod Region Bronze Age Settlemets) projekt kutatási eredményeit.

A légi fotózással, felszíni leletgyűjtéssel, geofizikai kutatással, illetve az úgynevezett roncsolásmentes kutatással összegyűjtött leletek olyan kérdésekre adnak választ, mint: hogyan élt a bronzkori ember, hogyan éltek együtt, hogyan választották ki a helyüket a tájban, hogyan építették föl házukat?

A mini tárlaton a feltáráson előkerült régészeti emlékek, tárgyak másolatai láthatóak, illetve olyan leletek, amelyekből az egykori életre lehet következtetni.

– Egy olyan házat, konyhát próbáltunk berendezni, amelyben a korabeli emberek élhettek. Minden egyes tárgy, amely ugyan viccesnek tűnik vagy látszik ezen a kiállításon, az tudományos tényen alapul. Így került a hűtőszekrénybe például a csuka – mondta Pusztainé Fischl Klára, a Miskolci Egyetem Őstörténeti és Régészeti Tanszékének egyetemi docense a kiállítás megnyitóján.

A tárlat címében a rend a koncentrikus körformának a megnyilvánulására utal települési szinten, a tárgyak díszítő motívumainak a szintjén, illetve a települések tájban elfoglalt helyzetének a szintjén.

– Azt tapasztaltuk, hogy a 4 ezer évvel ezelőtti világban az élet több aspektusában koncentrikus kör alakú struktúra jelenik meg. A házakat kör alakban építik, a települések központi magját kör alakú árokkal veszik körül, a fémtárgyakon általában spirális motívumok jelennek meg, és a települések is nagyon szigorú rend szerint, egymástól adott távolságban helyezkednek el a tájban – emelte ki Pusztainé Fischl Klára.

Rámutatott, ez a több szinten visszatérő kör alakú motívum adta a kutatóknak azt a képzetet, hogy itt valamiféle rend uralkodott a hétköznapi életben, a tárgyakban és feltehetően az emberek fejében is.

„A rend nyomában” című vándorkiállítás ötödik állomása a Miskolci Egyetem. Eddig Bükkábrányban, Mezőcsáton, Mezőkövesden és Borsodivánkán volt látható. A Miskolci Egyetem Üveg előcsarnokában április 1-éig tekinthető meg a mini tárlat, aztán a Herman Ottó Múzeumba kerül.

A BORBAS projekt 2012-ben jött létre a Miskolci Egyetem, a Kölni Egyetem és a Miskolci Herman Ottó Múzeum együttműködési kutatási programjaként, amelyhez több más egyetem is társult. A kiállítás a Magyar Géniusz program támogatásával valósulhatott meg.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!