Ugrás a tartalomra

Iskolatörténeti kiállítást avatott a Lévay

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 19:14
A tárlat leleplezését élő közvetítésen keresztül kísérhette figyelemmel az iskola közössége.

Fotók: Osztie Tibor

Átadták a Lévay József Református Gimnázium iskolatörténeti kiállításának első elemeit csütörtökön. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az intézmény ebben a tanévben ünnepli újraindulásának harmincadik évfordulóját.

Ábrám Tibor igazgató lapunknak felelevenítette, a kiállítás átadását alapos munka előzte meg. A gimnázium pedagógusai és külső kutatók keresték meg és állították össze az egyes darabokon látható információkat.

– Az első két darab, az a kezdetektől, egészen 1849-ig mutatja be az iskola történetét, a függőleges darab pedig azt, hogy mi volt a neve az intézménynek, és kik voltak az intézményvezetők – mondta el az intézményvezető, aki azt is elárulta, hogy a tárlat következő tablóját körülbelül egy hónap múlva tervezik bemutatni.

Amint az az avatóünnepségen kiderült, a kiállítást leleplező csoport tagjainak kiválasztása nem volt véletlenszerű. Olyan pedagógusokat, egykori és jelenlegi diákokat kértek fel, akik a Lévay múltjában és jelenében is fontos szerepet töltenek be. Ábrám Tibor szerint a tárlatnak kettős célja van.

– Az iskolatörténeti kiállítás egyrészt identitásképző funkcióval bír, másrészt felelősségképző funkciója van, hiszen az örökséget, azt felelősséggel együtt kapjuk. Nekünk tehát az a feladatunk, hogy ne eltékozoljuk az intézmény adta lehetőségeket, hanem gyarapítsuk azt. Az elmúlt harminc évben folyamatosan ennek a gondolatnak a mentén működtünk, hiszen szeretnénk azt, hogy minden olyan értéket át tudjunk adni a következő generációnak, amit a Lévay valaha, illetve most is képvisel – hangsúlyozta az intézményvezető.

Az iskolavezetés reményei szerint a tanév végéig az állandó kiállítás minden darabja kikerül a gimnáziumot és a sportcsarnokot összekötő folyosóra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!