Ugrás a tartalomra

Isten éltessen sokáig, Avasi kilátó!

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. január 22. vasárnap 13:18
Hat évtizeddel ezelőtt adták át Miskolc jelképét, az Avasi kilátót. Összeállításunkban felidézzük a történetét és miskolciakkal beszélünk arról, hogy kinek miért fontos ez a kultikus torony.
Fotók: Juhász Ákos

Hatvanéves ebben az esztendőben az Avasi kilátó. A tévétornyot 1963. augusztus 20-án avatták fel, de fél évvel az ünnepséget megelőzően, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel a korabeli sajtó szerint első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei – erre az eseményre emlékeztek múlt vasárnap a kilátónál. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület rendezvényén képviseltette magát az önkormányzat is: részt vett a programon Veres Pál, Miskolc polgármestere, Varga Andrea és Szopkó Tibor alpolgármesterek és Szunyogh László főépítész is.

A megemlékezésen szó esett a kilátó közelgő felújítása mellett annak történetéről is. Ha az Avasi kilátóról beszélünk, akkor a legfontosabb, amit tudni érdemes, hogy nem egy, hanem rögtön három épület áll az elmúlt, közel százhúsz évben a hegyen.

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen is megállt. A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején tetejére a nemzeti lobogót, oldalaira Rákóczi zászlaját és jelképeit tűzték ki. Éjjel fáklyákkal világították ki, tetőszintjére ágyút vittek, amit a szerelvény érkezésekor elsütöttek. Következő évben gyenge szerkezete miatt lebontották.

Három a magyar igazság

Az első állandó torony, vagyis a második kilátó 1934-ben készült el ezen a helyen. Ezt az épületet Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője álmodta meg, ahhoz hasonló stílusban. 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. Egy másik helyi legenda december 4-ére teszi a torony pusztulását.

A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, és, ahogyan említettük, most hatvanéves. Abban, hogy az elmúlt hat évtized alatt az Avasi kilátó Miskolc jelképe lett, nincsen vita a miskolciak között. Lapunk kíváncsi volt arra, hogyan vélekednek az ikonikus épületről a helybeliek, így véletlenszerűen három, a városhoz kötődő embert kérdeztünk.

Nemcsák István úgy fogalmazott, számára a kilátó számtalan gyerekkori és fiatalkori emléket, romantikus estét idéz meg. „Például, amikor a jelenlegi párommal megismerkedtem, itt volt az első randink. De ideköt az egyik legizgalmasabb kerékpáros versenyem is, ami 2018-ban volt” – kezdte, de mesélt amfiteátrumi bulikról, melyeket fiatalon látogatott.

Iránytű a miskolciaknak

- Szerintem Miskolcnak nemcsak a jelképe, de a miskolciaknak egyfajta iránytű is ez az építmény. Minden hazatérő miskolcinak megdobogtatja a szívét, amikor meglátja Miskolc sziluettjét a távolból a kilátóból. Mikor ezt megpillantjuk, akkor tudhatjuk biztosan, hogy végre itthon vagyunk! – hangsúlyozta.

Bernáth Mónika egyetemista kora óta, vagyis tizenkét éve él Miskolcon. Mint mondta, ennyi év alatt felfedezte a város nevezetességeit, többek között az Avasi kilátót, ahova mindig szívesen látogat el barátokkal, családdal és immáron a gyermekeivel is. „Jó érzés tölt el a város történelmi részeit a magasból megtekinteni, és elmerengeni, milyen szép helyen lakunk” – tette hozzá.

- Örülünk a kilátó szomszédságában az új játszótérnek, parknak is. Modern, magas színvonalú és tiszta. Minden korosztály megtalálja a maga számára megfelelő játékot, eszközt. Ráadásul babakocsival is nagyon kényelmesen sétát lehet tenni itt, a városunk legújabb játszóterén. Bízom benne, hogy esetleg családi programok is lesznek a játszótér közelében. Az a korosztály, ami az „amfiba” járt bulizni, ma ugyanoda viszi a gyermekét a játszótérre – vélekedett.

Az otthon itt van

Szabó István ugyan évekkel ezelőtt elköltözött a városból, de lélekben mindig miskolci marad. Az Avasi kilátó neki is kedves helyszín már azért is, mert ovis korától az érettségi megszerzéséig az Avasi lakótelepen élt. „Szilveszteri tűzijátékokat nagyon jó volt nézni onnan, máig a leghidegebb éjszakák emléke él bennem ezekről az alkalmakról. A Fráterből hazaindulva a Szent István térről minden nap megcsodáltam - néha, ha időnkbe belefért, meg is másztuk a felé vezető lépcsőket az osztálytársakkal, és gyönyörködtünk a panorámában. Olykor piknikezni is feljártunk a buszvégállomás melletti parkba. A legtöbb szombaton meg is fordultam arrafelé, átutazóban otthonról a Szent Anna-templom felé, az ifjúsági misére menet” – emlékezett.

Máig az egyik kedvenc helye Miskolcon, szereti onnan nézni a nyüzsgő várost. „Van egy megmagyarázhatatlan érzés, ami körülveszi a tornyot, amit máshol nem érezni. Bármikor erre járok, ott érzem igazán, hogy otthon vagyok” – tette hozzá.

Hamarosan indul a kilátó felújítása
Hetek vannak már csak hátra, és minden jel szerint megkezdődhet majd a város egyik leghíresebb épületének a felújítása, amely közvetlen környezetét is érinti. A terveket Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze készítette el. Az Ybl Miklós-díjas építész igyekezett minden sallangtól megszabadítani az épületet, és az eredeti könnyedségét, eleganciáját visszaállítani. Tavaly ősszel lezajlott a közbeszerzési eljárás, decemberben pedig beérkeztek a végső ajánlatok is. Jelenleg az engedélyeztetési eljárás tart, ha minden rendben lesz, február végén megindulhat a munka – jelentette be a kilátó vasárnapi ünnepségén Veres Pál polgármester.
Hogy milyen is lesz a megújult kilátó? Erről Szunyogh László főépítész beszélt lapunknak: „A kilátó modern külsőt kap, épül egy körsétány is, az első emeleti teraszról továbbra is körpanoráma mutatja meg a várost. Az épület presszószintjét a tervek szerint padlóig üvegezik, így nappal és éjszaka is még inkább kiteljesedik majd onnan nézve a városkép. Külön hangsúlyt fektetettek a tervezés során arra, hogy milyen fényben ragyog majd esténként Miskolc ikonikus szimbóluma, amit energiatakarékos LED-lámpákkal oldanak majd meg.”
Az épületen egy finoman áttetsző háló is lesz, amelyen fényjátékot és akár animációt is lehet nézni – sorolta a főépítész. Az összes ajtót, ablakot és valamennyi vezetéket lecserélik, korszerűsítik az energiaellátó rendszereket, új padlót kap a terasz, és a lépcsősor is meg fog újulni. A rekonstrukció végéhez közeledve indul meg az odavezető út és a parkoló megújítása is. A munka ideje alatt alternatív útvonalon lehet majd megközelíteni a Horváth-tetőt, erről természetesen idejében tájékoztatják majd a közvéleményt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!