Ugrás a tartalomra

Jól láttató adomány érkezett a Rotary angyalaitól

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 21. kedd 20:28
A látássérültek életvitelét szolgáló digitális nagyítókat adományozott a Miskolci Angyalok Rotary Club kedd este. 

A Miskolci Angyalok Rotary Club tagjai látássérültek életvitelét nagyban könnyítő digitális nagyítókat nyújtottak át a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének. Az egyesület képviseletében jelen lévő Barnóczki Gábor elnök és Szűcs Zsuzsanna alelnök vette át a nagyítókat.

Fotók: Mocsári László

Előbbi a Miskolc Televíziónak elmondta: a kézinagyító szövegek olvasásában és részletek tanulmányozásában nyújt segítséget a gyengénlátó embereknek. Kristálytiszta képet ad, beépített LED lámpák segítségével éles kontrasztot adó megjelenítési módokat kínál. Miután könnyű, így kényelmesen zsebbe vagy kézitáskába csúsztatható. Torzításmentes nagyításra képes, és bármikor elővehető, ha rövidebb szövegeket, levelet, használati utasítást vagy fényképet kell megnézni.

Borsod vármegyében a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének taglétszáma meghaladja a 700 főt. A munkatársak napi rendszerességgel évente 1900 ügyfélórában állnak a tagság rendelkezésre, mintegy 3500 információnyújtás történik szóban, írásban vagy épp telefonon.

Mint azt az elnök érdeklődésünkre elárulta: a több mint hétszázezer forintnyi értékben adományozott nagyítókészülékeket kölcsönzési formában kapták meg az egyesülettől a tagok. Magyarán, akinek elnyerte tetszését, az a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül igényelheti, hogy egy ilyen eszköz tartósan a rendelkezésére álljon.

A klub egy-egy szervezet támogatását megelőzően klubüléseken ismerkedik meg a problémákkal az adott szervezet képviselőinek közreműködésével. Ez történt a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete esetében is, amikor Barnóczki Gábor elnökkel és Szűcs Zsuzsanna alelnökkel beszélgettek a hétköznapok kihívásairól – tudtuk meg a Miskolci Angyalok Rotary Club elnökétől.

A Miskolci Angyalok az ország egyetlen női Rotary klubjaként rövid működése alatt már számtalan hátrányos helyzetű, rászoruló szervezetet, továbbá eseményt támogatott eszközök vásárlásával vagy pénzadománnyal. Küldetésüknek tekintik, hogy olyan projektek mellé álljanak, amelyek révén a kiszolgáltatottsággal küzdők életminőségét javíthatják – s hogy a mindennapi, az egészséges emberek számára egyszerűnek tűnő rutintevékenységeket sérült embertársaiknak megkönnyítsék.

Gulyásné Vastag Irén továbbá elmondta: a Miskolci Angyalok ebben az évben a Rotary Magyarország District Grant pályázatán valamivel több mint 350 ezer forint támogatást nyertek, amelyet 380 ezer forint saját erős finanszírozással kiegészítve tudták a két speciális eszközt beszerezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!