Ugrás a tartalomra

Kerékpárosbarát fejlesztésért kapott elismerést Kazincbarcika

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 25. szombat 08:16
11 település és 10 vállalat kapta meg a „Kerékpárosbarát Település” és a „Kerékpárosbarát Munkahely” címet, köztük a borsodi város.
Fotók: Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet

Az Építési és Közlekedési Minisztérium pályázatának ünnepélyes díjkiosztójára pénteken került sor a pályázatot lebonyolító KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben. A díjakat Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, valamint Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese adta át az önkormányzatok és a cégek képviselőinek.

A közlekedésért felelős tárca 2006-ban indította útjára a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatát, amelyet 2022-ben 14. alkalommal hirdetett meg települési önkormányzatok, kis- közép és multinacionális vállalatok, valamint közintézmények számára. A pályázattal elnyerhető címmel az ÉKM a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismeri el, a rendszerszerű fejlesztések jutalmazása mellett a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására, tapasztalataik feldolgozására és megosztására törekszik.

A 2022-es pályázatra összesen 82 nevezés érkezett, ebből 36 település és 46 munkahely pályázott a „Kerékpárosbarát” díjra. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően lépcsőzetes díjazást alkalmaztak, és „kezdő”, „haladó” és „címnyertes” kategóriában díjazták a pályázaton eredményesen szereplő helyhatóságokat és munkaadókat.

„Kezdő Kerékpárosbarát” elismerést 12 önkormányzat és 17 munkahely kapott, „Haladó Kerékpárosbarát” szintet 10 település és 9 cég, illetve intézmény ért el. Az ezt tanúsító elismerő okleveleket az érintettek postai úton kapják meg. A díjátadó rendezvényre a 2022-ben a legmagasabb kategóriába jutott, a „Kerékpárosbarát” címet elnyert települések, valamint munkaadó cégek és intézmények kaptak meghívást.

A díjazás 3-3 kategóriában történt, települések esetében kisváros (község, nagyközség), város, valamint nagyváros (megyei jogú város, fővárosi kerület) lett címnyertes, munkahelyek esetében kis-és középvállalat, multinacionális vállalat/nagyvállalat továbbá közintézmény csoportokra oszthatók a nyertesek. Az egyes kategóriák legjobbjai egy-egy kerékpárt is hazavihettek, amellyel a minisztérium jelképesen hozzájárul az önkormányzat, illetve munkahely környezetbarát járműflottájának fejlesztéséhez, bővítéséhez. A címnyertesek egy éven keresztül jogosultak használni a Kerékpárosbarát címet, illetve logót, valamint táblát kommunikációs anyagaikban megjeleníteni - írja közleményében a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet.

Kisváros kategóriában (községek és nagyközségek) kerékpárosbarát címet kapott:
•    Kispáli Község Önkormányzata
•    Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata

Város kategóriában kerékpárosbarát címet kapott:
•    Kazincbarcika Város Önkormányzata
•    Vásárosnamény Város Önkormányzata 
•    Szarvas Város Önkormányzata 
•    Kiskunhalas Város Önkormányzata

Nagyvárosok (vagyis megyeszékhelyek, megyei jogú városok és főváros kerületek között):
•    Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 
•    Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 
•    Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat 
•    Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 
•    Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!