Ugrás a tartalomra

Kilenc éve állt forgalomba az első miskolci Škoda villamos

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. január 20. péntek 20:07
A 601-es számú Škoda szerelvény 2014. január 20-án 13.54-kor indult el a Tiszai pályaudvaron Felső-Majláth felé. 
Nagy érdeklődés övezte 2014. január 20-án a 601-es számú Škoda szerelvény forgalomba állását. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Kilenc évvel ezelőtt, január 20-án állt forgalomba az első Škoda villamos Miskolcon - írja pénteki közleményében a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK). 

- 2009-ben kezdődött a város történetének egyik legnagyobb és talán a legtöbb embert érintő beruházása, a nagy villamos projekt. A „Zöld Nyíl program” célja az volt, hogy Miskolcon az ország egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre. A fejlesztés keretében 9 évvel ezelőtt, ezen a napon állt forgalomba az első Škoda villamos - írják.

Ahogyan az ismert, az európai színvonalú járműből összesen harmincegy darab érkezett Miskolcra a villamosvasút fejlesztési nagyprojekt keretén belül. A modern Škoda villamosok beszerzése mellett a projekt során megújult a korábbi 9,6 kilométeres pálya és meg is hosszabbították azt, 1.6 kilométerrel, ezzel akkor elindult a miskolci közösségi közlekedés egy újabb korszaka.
 
Az alacsonypadlós Škoda villamosok tágasak, teljes hosszában átjárhatóak, ergonomikusan kialakítottak, klimatizált utastérrel és vezetőfülkével rendelkeznek, kerekes székesek és kerékpárok szállítására is alkalmasak, wifivel felszereltek. A hang-és hőszigetelt oldalfalú és mennyezetburkolatú villamosokat alacsony külső és belső zajszint valamint korszerű fedélzeti rendszer jellemzi.

A Selyemréten is tömegek várták a városban akkor már hónapok óta próbázó villamost. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Az eseményről annak idején a minap.hu is beszámolt. A Zöld Nyíllal kapcsolatos cikkek jelentősebb részét annak idején is jelen sorok szerzője írta, aki így jól emlékszik arra is, az első Miskolcon közlekedő Škoda villamos a 601-es pályaszámú volt, és először 13.54 perckor lehetett rá felszállni a Tiszai pályaudvaron. Lapunk akkori tudósítása szerint a villamos iránt akkora volt az érdeklődés, hogy nem is fért fel rá mindenki. 

Aki viszont ott lehetett, elismerően nyilatkozott a minap.hu-nak az új villamosról, és az új kocsinak még hosszú időn keresztül olyan népszerű volt, hogy alig lehetett rá felférni. Egyébként a 601-es pályaszámú Skoda volt az, amelyik 2013 nyarán elsőként érkezett Miskolcra, a 600-as ekkor még Plzenben rótta próbaköreit és csak néhány héttel később érkezett a borsodi megyeszékhelye. 2014. február 3-án aztán, két héttel a 601-es után ő is menetrendszerinti forgalomba áll, 2015 közepéig pedig a maradék 29 szerelvény is.

Ebben a cikkünkben egyébként annak idején azt elevenítettük fel, milyen mérföldkövei voltak annak, hogy Miskolc lecserélheti Tátra és SGP kocsikból álló flottáját a jelenleg közlekedő Škodákra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!