Ugrás a tartalomra

A klímasemlegesség a város missziója, mindannyian kellünk hozzá

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 18:44
Interaktív fórumot tartottak a Polgármesteri Hivatalban, melyen a miskolci klímaszerződéshez tudtak kapcsolódni az érintettek.
Fotók: Juhász Ákos

A stratégiai dokumentum még ebben a hónapban teljesen elkészül, a 100 európai klímasemleges város misszióhoz kapcsolódóan, amely a város és számos magánszemély, cég és szerveződés együttműködésével jött létre. Szerdán délután olyan egyeztetés történt, ahol a kibocsátáscsökkentés, a klímaalkalmazkodás, a szemléletformálás és társadalmi részvétel erősítése volt a meghatározó. 

Ez nem az önkormányzat, hanem a város missziója, ahol élnek az emberek, ahol működnek a cégek és civil szervezetek, ahol egy közösséget alkotunk – mondta Varga Andrea, alpolgármester. A miskolciak közösen, együttműködve tudnak cselekedni annak érdekében, hogy a klímaváltozás negatív hatásait csökkentsék és alkalmazkodjanak a jelenleg zajló klímaváltozási folyamatokhoz. 

Ebben az együttműködésben egy fontos lépés az, hogy civilekkel, vállalatokkal, kis- és közép vállalkozásokkal, kamarával dolgoznak együtt, akik pontosan látják és értik, hogy egyénileg is felelősek vagyunk azért, hogy milyen változtatásokat tudunk tenni. A magánszemélyek szerepe is hangsúlyos, hiszen csak velük együtt lehet eredményes az összefogás – tette hozzá. Mindenki a saját területén, lehetőségeihez mérten kis lépésekben is tehet azért, hogy az összeadódva egy nagy közös cselekvéssé változzon.

A legkisebb cselekedet is számít

A rendezvényen konkrét vállalásokat is vártak a lakosoktól, ami a legapróbb dolgoktól - mint például az, hogy az esővizet használjuk locsolásra -, a legnagyobbakig - mint egy cég teljes energetikai átalakítása -, tulajdonképpen bármi belefér – hangoztatta az alpolgármester. Az egész missziónak az a legfontosabb üzenete, hogy holisztikusan kell szemlélni: ha bárhol beavatkozunk a környezetünkbe, az minden másra is hatással lehet. 

Lassan már két éve, hogy Miskolcot kiválasztották a 100 klímasemleges és intelligens város misszióba, ezt az időt sokrétű felkészülésre fordították – mondta Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott. A munka eredménye a városi klímaszerződés, amelyet számos szakértő, civil szervezet, cégek bevonásával készítettek el. Ez volt az első nyilvános alkalom, ahol a kész dokumentumot bemutatták. 

A partnerség megvalósítása

A klímasemlegességtől jelen pillanatban még nagyon messze vagyunk, mind a gazdasági szereplők, mind pedig a lakosság elszakadt a fenntarthatósági alapoktól. Az EU célja az, hogy ezt visszatereljék és elérjék az optimális állapotot. A misszió lényege, hogy olyan élen járó városok legyenek, amelyek ezt minél hamarabb teljesítik – fejtette ki a polgármesteri megbízott. Hozzátette: a most bemutatott dokumentum egyfajta útmutatásként szolgál és egyik legfontosabb fejezete a partnerség megvalósítása. A klímaszerződést a tervek szerint március 12-én véglegesítik és írják majd alá ünnepélyesen, hogy azt követően be tudják nyújtani az Európai Uniónak. 

A Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvány már elköteleződött, konkrét célokat tűzött ki és vállalta azok megvalósítását. Környezettudatos érzékenyítő foglalkozásokat terveznek fiataloknak és idős embereknek, hiszen erre a két csoportra fókuszálnak tevékenységükből adódóan – hangsúlyozta Matiscsákné Lizák Marianna, a MINŐIES Alapítvány irodavezetője. Esélyegyenlőségi, fenntarthatósági workshopokat, képzéseket szerveznek, illetve 2009 óta a Szépkorúak Akadémiáját csinálják a Miskolci Egyetemmel közösen, ahol gyakran megjelennek ezek a témák. A környezettudatosság jegyében kézműves foglalkozásokat is tartanak, ahol az újra hasznosításra helyezik a hangsúlyt. A továbbiakban önkénteseket is szeretnének bevonni a programjaikba, ahogyan már eddig is tették. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!