Ugrás a tartalomra

Különleges kiállítás érkezett Miskolcra, ami akár új otthonra is találhat a város egyetemén

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 28. kedd 11:17
A 150 éves Magyar Földrajzi Társaság térképgyűjteményéből nyílt kiállítás hétfőn a Miskolci Egyetemen.
Juhász Ákos képgalériája

A „Térképes időutazás” országjáró vándorkiállítás célja a földrajzi ismeretterjesztés, a földrajz és honismeret népszerűsítése. A tárlat a „Térképes időutazás Kőrösi Csoma Sándorral” és a „Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárának kincsei” című tematikus részekből áll.

A kiállítást Kocsis Károly akadémikus nyitotta meg. A Miskolci Akadémiai Bizottság és annak Földrajztudományi Munkabizottságának elnöke részletesen megemlékezett a társaság és annak könyvtára történetéről, majd elmondta, "a rendkívüli nemzeti kincs" jelenleg körülbelül 10 ezer kötetet, valamint 2 ezer térképet és atlaszt foglal magába. A legrégebbi könyv 1680-ból származik.

Kocsis Károly

Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója arról szólt, hogyan lehet közel hozni a mai egyetemisták, kutatók számára egy olyan gyűjteményt, aminek nagy része nem magyar nyelvű, nehezen érthető.

- Erre az olyan modern információ-rendszerezési technológiák adnak lehetőséget, amilyeneket mi is szeretnénk megvalósítani a Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltár Nyílt Kutatási Adatforrástárban - tette hozzá.

Nem véletlenül merült fel tehát, hogy a Magyar Földrajzi Társaság könyvtárát, gyűjteményét Miskolcra hoznák. Erről Jeney László főtitkár is beszélt a kiállítás megnyitóján.

Felevenítette azt is, hogy tavaly ilyenkor egy centenáriumi évet zártak le a társaság "legbecsesebb kincseiből" - értékes könyvkülönlegességeiből, térképritkaságaiból - nyílt kiállítással a Magyar Tudományos Akadémián. Itt fogalmazódott meg az ötlet, hogy országos vándorkiállítást indítanak útjára 2023-ban, egy "újabb 150 év kezdetén". Már több mint egy tucat helyen járt a tárlat.

A vándorkiállítás a Magyar Földrajzi Társaság Borsodi Osztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Földrajztudományi Munkabizottsága, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai-, Világ- és Regionális Gazdaságtani Intézetének együttműködésében valósult meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!