Ugrás a tartalomra

Látássérültek költöznek támogatott lakásokba Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 15:34
Hiánypótló lakhatást biztosít látássérültek számára Miskolcon az Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ.
kutyás ember
Vida Zoltán látássérült és vakvezető kutyája, Rizling ellátogatott az épülethez

Támogatott lakásokba költözhetnek azok a látássérült emberek, akik intézményi elhelyezés helyett közösségi szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Az európai uniós forrásból finanszírozott miskolctapolcai épület tíz főt tud fogadni egy- és kétágyas szobákban. Elsősorban látássérültek és látássérüléshez kapcsolódó fogyatékossággal élők (pl. látás- és hallássérültek) jelentkezését várják, egyedülállók mellett érkezhetnek családok gyerekkel és segítőkutyások is – derül ki a rehabilitációs központ közleményéből. 

Gottfried Péter intézményvezető elmondta, hogy a lakhatásnak nincs időkorlátja, széleskörű támogatást adnak, azonban a lakók részéről szükséges az önellátásra törekvés.

- Támogató szolgálatunk segít a közlekedésben, bevásárlásban, lesz szociális gondozónk és terápiás munkatársunk is. Ezzel hiánypótló szolgáltatást fogunk nyújtani, hiszen egyelőre nem megoldott a Borsod megyei látássérültek lakhatása, ami persze nehéz feladat, ugyanis sok látássérült él Miskolcon és vonzáskörzetében, de el kell kezdeni valahol - mondta az intézményvezető.

Kiemelte továbbá, hogy folyamatban van a lakók toborzása, arra számít, hogy gyorsan be fognak telni a helyek. A jelentkezők ITT találnak információt, jelentkezési lapot és telefonszámot.

- Az a célunk, hogy a megyei Búzavirág Alapítvány hagyományait követve segítsünk a hozzánk fordulóknak. Fontos, hogy nálunk befogadó, sorstársi közösségben élhetnek majd a látássérültek, amire máshol kevés esélyük nyílna. Örömmel látjuk majd  a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola klienseit is, hiszen vakvezető kutyáikkal találhatnak otthonra - mondta Gottfried Péter.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!