Ugrás a tartalomra

Magyar békefenntartó katonák sebesültek meg a koszovói zavargásokban

MTI/HVG
Utoljára módosítva
2023. május 29. hétfő 21:31
Több mint húsz magyar békefenntartó sebesült meg a koszovói zavargásokban, heten súlyos sérüléseket szereztek.
Fotó: Telex / Erkin Keci / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvečan településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit, az összecsapásban a jelenlegi információk szerint más országok katonái mellett több mint 20 magyar katona is megsérült, köztük heten súlyosan, állapotuk stabil, közölte közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja - írta posztjában.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt is írták, hogy a koszovói település polgármesteri hivatalánál vetették be tömegoszlatáshoz a KFOR-katonákat. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára.

A hvg.hu a KFOR közleményére hivatkozva azt írja, hogy nagyjából 25 sebesültje van a tüntetőkkel való összecsapásoknak a multinacionális kontingens állományában. "Az olasz és a magyar katonák sérüléseit a KFOR szerint indokolatlan támadások okozták, többen égési sérüléseke is szenvedtek robbanószerkezetek miatt" - idézte a portál.

A hvg.hu információi szerint az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket. Fegyverek is eldördültek, a KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a tüntetők pedig köveket és üvegeket is dobáltak. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!