Ugrás a tartalomra

Mennyire jó befektetés a könnyűvázas kerékpár?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 09. csütörtök 16:48
Az országúti kerékpár-szektor jelentős változásokon ment keresztül, a vázanyagokkal, az aerodinamikai jellemzőkkel, a kerékszerkezettel és az abroncsszélességgel együtt rengeteg választási lehetőséget kínálnak. Közlekedhet az úton, de terepen és akár erdőben is haladhat, még nagyobb választási alternatívát biztosítva. (Támogatott tartalom.)

A sokoldalú kerékpárkínálat

A hazai internetes boltokban majd 220 ezer forintért beszerezhető Corelli Boalva RC100 könnyűvázas országúti kerékpár az egyik népszerű modell a régióban. A török vállalat az alumínium megmunkálásról váltott át bicikliváz gyártásra, majd a komplett kerékpár készítésre. Az olaszos csengést kihasználva lett a Korel cégből Corelli, amellyel meghódította a tengerentúli piacot.

A népszerűség további fejlesztésekre, beruházásokra és innovációra motiválta a vállalat tulajdonosait, így már a kerékpárok kerekeit is saját maguk gyártják, a hidraulikus fékek mellett. A stílusos, minőségi fényezést szintén saját fényező üzemükben teszik hozzá a biciklihez.

Miért fontos a geometria?

A legjobb országúti kerékpár kiválasztásakor kulcsfontosságú döntés, hogy mit tervez vele. Gyorsan szeretne menni, vagy versenyezni, netán egy kényelmesebb kerékpárra vágyik a laza túrákhoz vagy esetleg nélkülözhetetlen a munkájához?

A geometria itt alapvető tényező. A teljes terhelésű versenykerékpár hajlítottabb vezetési pozícióba helyezi Önt, fejét és vállát lefelé tartva a kormány fölött. Ez nagyszerű, ha sebességre van szüksége, hiszen kisebb lesz az elülső profil a szélellenállás csökkentése érdekében, de kényelmetlen lehet, különösen a kezdők számára.

Másrészt az „endurance” vagy „sportive” címkével ellátott kerékpárokat egyenesebb vezetési pozícióra tervezik, a rudak magasabban és közelebb vannak a nyereghez. Ez nagyobb kényelmet biztosít hosszabb szakaszokon, de egy kicsit lassabb lehet.

Ha dombos utakon halad, vagy például külföldi utazást tervez az Alpokba, minden bizonnyal értékelni fogja a könnyűvázas kerékpárt. Ha azonban laposabb terepen gyors sebességgel akarja tölteni az idejét, akkor az aerodinamika valószínűleg fontosabb lesz.

Egyre több kerékpárt úgy terveztek, hogy „levezessen” az aszfaltról, és lehetővé tegye a hatékony vezetést az úton. A könnyűvázas kerékpár széles gumikat és alacsonyabb sebességfokozatot biztosít. Azonban sok tartós, vagy „all-road” kerékpár most már bőséges gumiabroncs-választékot, valamint kiterjedt sebességfokozatot kínál, lehetővé téve az útvonalak szélesebb választékát. Érdemes körülnézni a hazai webshopokban, például az emag.hu kínálatában.

Mire figyeljünk oda kerékpárvásárlás előtt?

Vessen egy pillantást a kerékpár specifikációjára és jobban felmérheti vezetési képességeit.

Ne essen abba a hibába, hogy egyenesen a lehető legolcsóbb megoldást választja.

Hosszú távon ez rossz vásárlási döntés, és előfordulhat, hogy képzett kerékpárosként olyan kerékpáron ül, amely nem rendelkezik a kvalitásainak megfelelő specifikációkkal. Új versenyzőként azonban szüksége van a jobb eszközre, mert a jelenlegi már nem képes azt a teljesítményt nyújtani, amit elvár tőle.

Ilyenkor jobb továbbadni a régit a rokonoknak vagy ismerősnek és beszerezni valami jobbat.

Mindenképp nézzen körül alaposan az ismert webshopokban, olvassa el a termékleírásokat és a vásárlói visszajelzéseket. Szánjon rá időt, és alaposan fontolja meg az egyes modellopciók specifikációit. A legjobb hosszú távú érték elérése érdekében olyan lehetőséget keressen, amely kicsit több funkciót kínál (az alapelemek mellett), mint amennyire jelenleg szüksége van, hogy biztosan legyen hova fejlődnie kerékpárosként.

Hasonlóképpen, ne essen bele abba a csapdába se, hogy megvásárolja a legszuperebb kerékpárt, ha el akar jutni a kitűzött célállomásig, vagy épp munkába. A drágább, de könnyűvázas kerékpár lehet, hogy túl nagy teher lesz, és hosszabb távon sem tudja kihasználni, vagy megtapasztalni az előnyeit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!