Ugrás a tartalomra

A mi bátorságunkon is múlhat egy élet

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 24. szombat 08:14
Idős édesapját élesztette újra egy miskolci férfi nagy lélekjelenléttel, amíg kiértek a mentők.
Újraélesztés

Bejárta a médiát a hír, hogy néhány napja egy 80 év körüli miskolci férfi összeesett az otthonában. Felesége és fia a segítségére siettek és mentőt hívtak. Majd a mentésirányító telefonos utasításai szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett. Miközben elindult a helyszínre a legközelebbi mentőegység, a beteg fia az instrukcióknak megfelelően megkezdte az újraélesztést. A férfi keringése többször visszatért, majd újra összeomlott, de az időben megkezdett mellkasi nyomások sikerre vezettek. Végül kritikus állapotban, de élve szállították kórházba – olvasható az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán. 

Pár perc a kritikus idő

- Magyarországon évente körülbelül öt-hatezer esetben történik meg az, hogy valaki hirtelen összeesik az utcán, a munkahelyén, saját lakásában, vagy esetleg a sportpályán és megáll a szíve. Ilyenkor a sikeres újraélesztés megmentheti az életét, amiből évente kétezer történik hazánkban – nyilatkozta szerkesztőségünknek az eset kapcsán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. - Ez sokszor azokon az embereken múlik, akik éppen a helyszínen tartózkodnak, hiszen a mentők általában leghamarabb 10-15 percen belül tudnak odaérni – hangsúlyozta. 

Majd elmagyarázta, hogyha valakinek leáll a szíve, akkor a klinikai halál állapotába kerül, mert megszűnik a vérkeringése és a sejtjeihez nem jut oxigén, tápanyag. 4-5 perc után a sejtek, különösen az agy idegsejtjei, vagy a vesesejtek elkezdenek visszafordíthatatlanul károsodni. Tehát az újraélesztés szempontjából ez a kritikus idő. 

Telefonon segítenek

- Ha befut hozzánk egy hívás a 112-es segélyhívó számon, vagy az Életmentő applikáción keresztül, akkor a mentésirányító telefonon segít abban, hogy a hívónak mi a teendője. Azonban először a pontos címet, tartózkodási helyet kell tisztázni. Valamint azt, hogy milyen esethez kérik a segítséget. Életmentési helyzetben az egyik legfontosabb szabály, hogy amíg a mentő oda nem ér, a telefonálóval vonalban maradunk – emelte ki a szóvivő.

Országos Mentőszolgálat mentőautója. Fotó: Juhász Ákos

- Az elsősegélynyújtó a mentésirányító instrukciói alapján megállapítja, hogy szükséges-e az újraélesztés. A beteg arcához hajolva 10 másodpercig figyeli a légzését, nézi a mellkas mozgásait, hallgatja a fülével és a szája irányából érzékeli a bőrével a légáramlást – részletezte.

Hozzáfűzte, hogy amennyiben szükséges az újraélesztés, akkor a mellkast percenként százszor kell pumpálni, azaz 4-5 centiméter mélyen kell benyomni a megfelelő részen. Sok helyen – kormányhivatalokban, ügyfélszolgálaton, bevásárlóközpontban, sportpályán, állomáson – található defibrillátor, áramütésével beindítható a beteg szíve. A folyamatba ezért érdemes másokat is bevonni. Ha többen vagyunk, valaki odahozza a defibrillátort, majd felválthatja az újraélesztőt. Másvalaki pedig az utcán várhatja a mentőt.

Már hetedikben oktatják

- Az újraélesztés egyszerű mozdulatait bárki megtanulhatja. A bátorság terén is lehet fejlődni, ha tudjuk, hogy ilyen esetben nem fogunk ártani. Egyébként mi mentők úgy látjuk, hogyha nagy baj van a magyar emberek segítőkészek – nyomatékosította Győrfi Pál. 

Megosztotta, hogy javaslatukra ma már a Nemzeti Alaptanterv része 7. osztályban az újraélesztés oktatása. Továbbá népszerűsítő videót is forgattak a témáról, többek között Csuja Imre színművésszel egy gengszter történetbe ágyazva. A Szív City mobilapplikáció köré pedig 40 ezer fős közösség épült, akiket lehet riasztani, ha újraélesztésre van szükség valamelyik közterületen. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!