Ugrás a tartalomra

Minap-indító (2023. 11. 30.): időjárás, levegőminőség, útinform, horoszkóp

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 07:49
Téllel búcsúzik az ősz, méghozzá a legalattomosabb formájával: délelőtt havazásba kezdhet, ami délután ónos esőbe csaphat át.
Fotó: Juhász Ákos

Időjárás

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. (Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.) Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több cm-es hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár >5 mm) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő - írja csütörtök reggeli előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, hozzátéve:

"a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető! Időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadásra kerülhet!"

Levegőminőség

A Népkertnél ugyan szennyezett, azonban városszerte jó, megfelelő vagy elfogadható a levegő minősége a pmmonitoring.hu tájékoztatása szerint Miskolcon.

Útinform

Útlezárás:

A Bogáncs utcai vasúti átjáróban 2023. december 6. (szerda) 20 óra és december 7. (csütörtök) reggel 6 között a MÁV Zrt. megbízásából vágányszabályozási munkálatokat végeznek. A munkavégzés időtartama alatt a vasúti átjáróban a közúti forgalmat jelzőőrök irányítják. A vasúti munkagép áthaladásának idejére két alkalommal, várhatóan egy-egy óra időtartamra, az átjárót teljesen lezárják. Ebben az időszakban, aki teheti, úti célja eléréséhez válassza alternatívaként a 304-es utat.

Tovább tart a Repülőtéri úti vasúti aluljáró lezárása: Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése című projektjének részeként felújítják a Repülőtéri utcai vasúti aluljáró csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezért 2023. november 15-én az aluljáró közútszakaszát teljes szélességében lezárták. A lezárás eredetileg november végéig tartott volna, viszont 2023. december 12-ig meghosszabbították.

A Repülőtéri út a Szentpéteri kapu – Besenyői utca közötti szakaszon ez idő alatt átmenő forgalommal nem vehető igénybe.

Alternatív útvonalként északi irányból (Sajószentpéter felől), valamint ellenkező irányban (déli és keleti irányból), a Szentpéteri kapu – 306. számú út – Repülőtéri út / Besenyői utca / Várközi Lajos utca javasolt. A Repülőtéri út Szentpéteri kapu és vasúti aluljáró közötti szakaszán elhelyezkedő ingatlanok megközelíthetőségét a lezárás nem akadályozza.

Módosul a forgalmirend-változás időpontja a Dayka-átkötésnél: A havazás miatt eltolódik az eredetileg november 28-ra 9:00 és 14:00 óra közötti időszakra tervezett forgalmirend-változás időpontja a Dayka Gábor – Petőfi Sándor utcai csomópontban. A forgalmi rend a Dayka-átkötés kivitelezési munkáinak részeként aszfaltozás miatt változik a csomópontban. A munkálatok időtartama alatt a gépjárművek nem hajthatnak be csomópontba. Diósgyőr irányából gépjárművel a Meggyesalja utcán keresztül lehet majd közvetlenül elérni a Kálvin utcát, a Petőfi utcáról pedig nyugat-keleti irányban a Malomszög utca – Hunyadi utca felé, illetve a Teleki utca – Meggyesalja utca felé terelik a forgalmat.
A belváros felől a Kálvin utcáról az erre az időre a forgalom előtt ideiglenesen megnyitott Rácz György utca – Bartók Béla téren keresztül lehet megközelíteni a Hunyadi János, illetve a Dayka Gábor utcákat.

A lezárásra az időjárástól függően november 29-én, szerdán 9:00 és 14:00 között, vagy egy későbbi időpontban kerül sor.

December 15-ig ismét teljes szélességben lezárták a Thököly Imre utcai Szinva-hidat.

November végére teljesen elkészül a Miskolctapolcai út fejlesztése. A projekt során megújult az Iglói út a Győri utcától a buszfordulóig, a Csabai utca Fagyöngy utca és Görömbölyi utca közötti szakasza, és felújították a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszát.

A Miskolctapolcai utat a Futó és a Győri utca között tették rendbe. Tapolca és Görömböly között pedig építenek egy összekötő utat, kerékpáros nyom kialakításával.

Tervezett hibaelhárítási munkálatok vannak a Miskolctapolcai úton amit  a MIVÍZ Kft végez. Teszi mindezt a vasúti felüljáró buszmegálló előtti részén, közel száz méterrel a városba bevezető oldalon. A munkák célja a Csabai kapu vasúti felüljáró előtti támfalból a vízszivárgás megszüntetése.

Ideiglenes forgalomtechnikai került kiépítésre, ahol jelzőlámpákkal irányítják a forgalmat.

A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca , továbbá a Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek

Kiss Ernő u. – Thököly Imre utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Balassi B. u. 9
Baross G. u. 31
Benke J. u. 19
Besenyői u. 6
Előhegy utca 62; 134;
Kapitány u. 21
Kiss tábornok- Madách u. kereszteződés
Kölcsey  u. 1.,
Liszkay Gusztáv u. 2-4
Martinovics Ignác u. 4
Miskolctapolcai út vasúti felüljáró előtt
Pillangó u. 12.
Szathmáry Király Pál u. 8.
Szeder utca 3.
Temes u. - Ipoly u. kereszteződés

Horoszkóp

Kos
Arra vársz, hogy valaki jóváhagyjon egy döntést, de közben te már elhatároztad magadat. Tudod, hogy mit fogsz tenni, de mégis fontos lenne, hogy valaki az áldását adja a döntésedre.

Bika
Jó híreket kapsz, amiket valaki olyan oszt meg veled, akitől nem is vártad volna a dolgot. Mindenképpen oszd meg vele te is a boldogságodat, és biztosítsd arról, hogy máskor is fordulhat majd hozzád.

Ikrek
Elég közel állsz valakihez ahhoz, hogy bizalmas dolgokat is megosszatok egymással, ez pedig még közelebb hoz benneteket. A kapcsolat megerősítéséből további eredmények is születhetnek.

Rák
Valaki válaszokat akar hallani, de te egyelőre még időt szeretnél. Türelmet kérsz, és bár tudod, hogy idővel meg kell majd hoznod a döntésedet, de ez nem jelenti azt, hogy ne gyűjthetnél még információt.

Oroszlán
Ideges vagy, mert nem biztosítottál valamit egészében, és most félsz, hogy a dolgok kedvezőtlen fordulatot vehetnek. Reménykedj a legjobbakban, és máskor legyél elővigyázatosabb.

Szűz
Ne mentegetőzz előre, legyél büszke a munkádra és az eredményeidre, és vállald mindenképpen, amit eddig letettél az asztalra. Minden eredményedért megdolgoztál, jogos a büszkeséged.

Mérleg
Hiába ígér valaki segítséget, tudod, hogy egy kicsit noszogatnod kell majd a valós eredményekért. Szerencsére nem rettent el a feladat, és megteszed a szükséges lépéseket, hogy semmi ne álljon az utadba.

Skorpió
Lehetőséget biztosítasz valakinek, hogy megoldjon egy feladatot, és ezzel megkönnyítse a saját helyzetét, de amikor nem él vele, akkor téged bosszant jobban a dolog. Tedd el a tapasztalatot.

Nyilas
Végre tisztába kerülsz valaki érzéseivel, és ez segít abban, hogy a saját érzéseidet is elrendezd. Ez lesz az alapja annak, hogy végre hatékonyan tudtok kommunikálni, és elúsznak a viharfelhők.

Bak
Tartottál tőle, hogy nem sikerül elvégezned egy feladatot, de végül a csillagok szerencsés együttállásának, és a kitartó munkádnak köszönhetően megküzdesz a feladattal, és jó eredményeket is érsz el.

Vízöntő
Attól féltél, hogy valami sokkal nagyobb kihívást fog okozni, mint amekkorát végül okoz. Ez a kellemes meglepetés segít abban, hogy pozitív érzésekkel zárd a hetet, és a sikerből jut a hétvégére is.

Halak
Végre tudsz egy kicsit lazítani, mert a munkahelyeden olyan pozitív fordulatok várnak, amelyekre nem is számítottál már. Ennek köszönhetően most úgy érzed, hogy a befektetett energiád végre megtérülnek.

(bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!