Ugrás a tartalomra

A miskolci születésű, világhírű orvos-pszichoanalitikusra emlékeznek a fővárosban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 12:59
Ferenczi Sándor (1873-1933) orvos, pszichoanalitikus, a budapesti pszichoanalitikus iskola megteremtője születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik pénteken Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában - tudatta az MTI.
Csoportkép a massachusettsi Clark University előtt Freud, Carl Gustav Jung és Ferenczi 1909-es amerikai látogatásakor. Első sor (balról jobbra): Sigmund Freud, G. Stanley Hall, Carl Gustav Jung; Hátsó sor: Abraham A. Brill, Ernest Jones, Ferenczi Sándor | Forrás: Psychoanalitic Document Database/Sigmund Freud Privatstiftung

A "Budapest válik most mozgalmunk központjává" (Freud, 1918) című tárlat korabeli dokumentumokon keresztül mutatja be, hogy a bécsi egyetemi évei után a századfordulón Budapesten letelepedett Ferenczi Sándor hogyan alakított ki párbeszédet a pszichoanalízis, az irodalom, a művészetek és a társadalomtudományok között, kapcsolódva a nyugatos írónemzedék ikonikus alakjaihoz mint Ignotus, Karinthy, Márai, Kosztolányi, Krúdy vagy a Nyolcak festőcsoportjához tartozó Berény Róberthez.

"Ferenczi a pszichoanalízis számára megragadta az orvosi területeken kívüli fórumokat, a Társadalomtudományok Szabadiskoláját, a Galilei-kört és a Nyugat folyóiratot. Mindezek hátterében a kiállításon megelevenednek a polgári Budapest egészségügyi viszonyai, tudományos élete, Ferenczi munka- és lakóhelyei, valamint a pszichoanalízisnek helyt adó intézmények, épületek, jelezve, Budapest miként vált a pszichoanalízist a világon először befogadó, a kávéházi kultúrában is megjelenő fővárossá" - olvasható a szervezők közleményében.

A kiállítás a Ferenczi Sándor Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében valósul meg, a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával. A tárlat kurátora Mészáros Judit. A nemzetközi hírű pszichoanalitikusnak emléket állító kiállítás január 12-ig tekinthető meg a központi könyvtár Átriumában - közölte az MTI.

(A Ferenczi-örökség miskolci ápolása kapcsán egyebek mellett ITT írtunk korábban.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!