Ugrás a tartalomra

Miskolcon is megszüntetnek választókerületet

minap.hu/telex.hu
Utoljára módosítva
2023. október 20. péntek 09:01
Több városban is megszüntetnek egyéni választókerületeket a lakosságszám csökkenése miatt – írja a telex.hu a Nemzeti Választási Iroda közleményére hivatkozva.
A fotó csak illusztráció

Van, ahol magát a választókerületi rendszert is el kell törölni, máshol pedig a nulláról rajzolnak újakat – derül ki a telex.hu cikkéből.

A Belügyminisztérium múlt héten küldte el a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a szeptember elsejei lakosságszám adatokat. Az adatokat az NVI közleménye szerint továbbították a helyi és területi választási irodák vezetőinek, akiknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a jövő évi önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát.

A település méretétől függően kétfajta választási rendszer működik:

  • A tízezer fő alatti településeken egyéni listás rendszer van, ami azt jelenti, hogy a választók annyi jelöltet jelölhetnek be a szavazólapon, ahány tagja van a képviselő-testületnek.
  • A tízezer fő feletti településeken pedig a képviselő-testület nagy részét egyéni választókerületekben választják meg, míg a kisebbik része kompenzációs listáról jut mandátumhoz.

A tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben a lakosságszám alapján dől el az is, hogy hány egyéni választókerület van, és emellett hány jelölt jut be kompenzációs listáról a testületbe.

Hét vidéki nagyvárosban, köztük Miskolcon és Kazincbarcikán is olyan mértékben csökkent a lakosság száma a 2019-es választáshoz képest, hogy a jegyzőknek a törvény alapján meg kell szüntetniük választókerületeket, és újra kell rajzolni az eddig struktúrát. 

Miskolcon tizenkilencről tizennyolcra, Kazincbarcikán tízről nyolcra csökken az egyéni választókerületek száma, így kisebbek lesznek a jövő októberben felálló új képviselő-testületek is ezekben a városokban. Mindkét városban a választástípus marad települési egyéni választókerületi.

A teljes cikk ITT olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!