Ugrás a tartalomra

Női trekking cipő – milyen modellt válasszak kezdőként?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 17. kedd 16:26
Egy jó túrabakancs mindig magas szárú – ez volt az alapszabály, amikor az első trekking cipőmet vettem. A dolgok azonban azóta kicsit megváltoztak. (Támogatott tartalom.)

Tehát milyen túracipőt válasszon, aki mostanság debütál a hegyekben? Tény, hogy egy jó lábbeli elengedhetetlen az gyalogúton. Egy sima pamut pólóban és a szekrény aljáról kihúzott poros melegítőnadrágban nyugodtan elrajtolhatsz az első ösvényeden, és minden rendben lesz. Másrészt, szó szerint minden lépésnél fájni fog egy rossz cipő alternatívája. Ugyanakkor az is igaz, hogy nincs értelme vagyonokat költeni az első túrára.

Milyen túracipőt válasszunk kezdetnek?

Nos, milyen szerepe is van egy túrabakancs használatának? Ezt a kérdést nem csak a kezdők, hanem a haladó turisták is sokszor felteszik. Ennek az az oka, hogy egy túrabakancsnak valójában sokféle funkciója van. Egyrészt védi a lábat a felszíntől, amely gyakran kemény és egyenetlen az ösvényen. Védelmet nyújt a kiálló gyökerek és kavicsok ellen. Elnyeli az ütéseket. Stabilizálja a bokát. Védelmet nyújt a víz kívülről történő behatolása ellen, így távol tartja a nedvességet belülről. Biztosítja az optimális tapadást egyenetlen és csúszós felületeken is. És mindenekfelett persze garantálja a hőkomfortot is. Nem kevés, igaz? Így az sem meglepő, hogy a „trekking cipő” kategória számos speciális lábbelit tartalmaz. Vagyis az egyetlen kiút a több pár cipő vásárlása? Nem, legalábbis nem az elején. Ha még csak most kezded a kalandot a hegyekben, nyilván nem azonnal a legnehezebb utakon, ráadásul ködben és alacsony hőmérsékleten fogsz nekivágni. Ugye? Valószínűleg egy szép napsütéses napon fogsz megindulni, és egy viszonylag könnyű útvonalat részesítesz majd előnyben. Ezért olyan túrabakancsra lesz szükséged, amely mindenekelőtt megfelelő védelmet nyújt a felszín ellen, és az időjárás hirtelen változása esetén is oltalmaz.

Magas vagy alacsony túrabakancs?

Függetlenül attól, hogy férfi vagy női trekking cipőt vásárolsz, az első kérdés általában az: magas vagy alacsony szárú legyen? Nem is olyan régen a bakancs a hegyekben egyértelműen a magas szárú bakancsot jelentette a köztudatban. A technológia azonban előrelépett, és immár a gyártók kínálatában is megtalálhatók az alacsony túracipők, sőt a közepes, háromnegyedes verziók is. Szóval mit válasszunk? A magas túracipő minden bizonnyal jobban véd a sár, a nedvesség vagy a hó ellen. Az alacsony kaliberek esetén a víz gyakran egyszerűen felülről befolyik a cipőbe. Ez a probléma azonban orvosolható lábszárvédő viselésével, amely eltakarja a túracipő tetejét. Ez a lehetőség megvédi a nadrágszár alsó részét is.

Bár a modern férfi vagy női trekking cipő már nem egy vaskos kelepce, az alacsony verzió azért határozottan könnyebb, mint a bokacsizma. Ennek köszönhetően az alacsony hegyi cipők dinamikusabbak, kevésbé fárad el bennük a láb. A kisebb súlyt különösen azok fogják értékelni, akik hosszabb túrákra indulnak. A magasabb szár azonban azzal az előnnyel jár, hogy nagyobb stabilitást biztosít a lábnak, és blokkol néhány potenciálisan káros mozdulatot, vagyis a turistának kicsit többet elnéz a technikai tudásbeli hiányosságok terén. Egy alacsony cipőben sokkal óvatosabbnak kell lenned abban, hogyan és hová teszed a lábad. Erre különösen akkor emlékezz, amikor az első túrabakancsot választod a gyermekednek. De nem árt, ha a kezdetekkor saját célra is csak abban az esetben veszel alacsony verziót, ha egyenletes terepen kirándulsz. Ha azonban sokoldalúbb lábbelit keresel, válassz magas szárú túrabakancsot. Ha megtanulod pontosan navigálni a lábad egyenetlen és sziklás talajon, és izmaid megszokják a hegyekben való mászkálást, akkor elgondolkodhatsz egy alacsonyabb cipő beszerzésén is. Addig meg hordj magaddal a hátizsákban egy Nike papucs opciót is, és a pihenőknél vedd át! És hogy milyen sportcipőt válasszunk mindennapos viseletre? 5 tipp a családnak, linkeltük a választ!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!