Ugrás a tartalomra

Ők felügyelik majd a jövő évi választásokat Miskolcon - esküt tettek a bizottsági tagok

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 31. kedd 14:18
Három rendes és két póttaggal áll fel a Helyi Választási Bizottság.
A Helyi Választási Bizottság tagjai (balról jobbra): Kovács Zoltán, Légrádi Sophie, Barna Péter, Orosz Gábor és Korcsmáros Szilárd. | Fotók: Horváth Csongor

Orosz Gábor, Kovács Zoltán, Légrádi Sophie, valamint Korcsmáros Szilárd és Barna Péter kedden tett esküt a polgármesteri hivatalban.

A Helyi Választási Bizottság (HVB) három tagjának és legalább két póttagjának személyéről a települési önkormányzat képviselőtestülete dönt a választást megelőző évben. Ez meg is történt a múlt csütörtöki közgyűlésen. A választási bizottság független, csak a törvénynek alárendelt szerv, tagjainak pártatlanságát a törvény összeférhetetlenségre vonatkozó szabályai biztosítják.

A keddi eskütételen a város polgármestere köszöntötte a tagokat. Veres Pál rámutatott, "szép, de nehéz" feladat vár rájuk, már a következő EP- és önkormányzati választás is komoly munkával jár majd.

A HVB feladatai közé tartozik ugyanis egyebek mellett, hogy dönt az egyéni választókerületi jelöltek, valamint a polgármesterjelöltek nyilvántartásba vételéről, illetve elutasításáról, valamint a kompenzációs lista nyilvántartásba vételéről. A bizottság hagyja jóvá továbbá az egyéni választókerületi szavazás, valamint a polgármester-szavazás szavazólapjának adattartalmát, és dönt minden olyan kifogásról, ami kifejezetten az egyéni választókerületi, a kompenzációs listás, valamint a polgármester-választással kapcsolatos.

De a bizottságnak kell döntést hoznia olyan vitás ügyekben is, ami a szavazatszámláló bizottság tevékenységét, vagy döntését illeti, és a szavazóhelyiségben elkövetett egyéb cselekménnyel kapcsolatos kifogások esetén is.

A feladatai közé sorolták még, hogy megállapítja és közzéteszi az egyéni választókerületi választás, a kompenzációs listás és a polgármester választás eredményét, majd kiadja a választókerületben megválasztott képviselőnek és polgármesternek a megbízólevelet.

Addig is bőven lesz azonban teendője a HVB-nek: mint Ignácz Dávid jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője is elmondta az eskütétel után, november 30-áig véleményezni kell a választókerületek elhelyezkedését.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, hét vidéki nagyvárosban - köztük Miskolcon és Kazincbarcikán - olyan mértékben csökkent a lakosság száma a 2019-es választáshoz képest, hogy a jegyzőknek a törvény alapján meg kell szüntetniük választókerületeket, és újra kell rajzolni az eddig struktúrát. Miskolcon tizenkilencről tizennyolcra (Kazincbarcikán tízről nyolcra) csökken az egyéni választókerületek száma, így kisebbek lesznek a jövő októberben felálló új képviselő-testületek is ezekben a városokban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!