Ugrás a tartalomra

Stop a fogszabályzó stopnak!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 20:28
Nem megfelelő orvostechnikai eszközöket akart külföldről importálni egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lévő vállalkozás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) meghiúsította. 
Képünk illusztráció / Fotó: Depositphotos

Egy fogászati vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 5000 darab, a fogszabályzóknál használt, a nem kívánatos fogmozgásokat megakadályozó, a fogakat rögzítő, úgynevezett fogszabályzó stop eszközt akart Kínából importálni, olvasható a NAV szerkesztőségünknek küldött közleményében. 

A tájékoztatás szerint a NAV munkatársa az okmányok és az áru vizsgálatakor észrevette, hogy a 166 ezer forint értékű termék orvostechnikai eszköznek számít, ezért hazai forgalmazásának szigorú a szabályozása. Az orvostechnikai eszközök Európai Unió területén történő felhasználásához rendelkezni kell például EU-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve eredeti és magyar nyelvű használati útmutatóval, valamint bizonyos jelöléseknek is szerepelniük kell a terméken. Ezek nélkül egyetlen ilyen eszköz sem kerülhet a fogyasztókhoz.

Mivel az importőr cég nem tudta felmutatni a szükséges dokumentációt, a NAV munkatársai értesítették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, amely piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy a termék nem felel meg a biztonságosságra és a használhatóságra vonatkozó általános követelményeknek, és megtiltotta annak forgalomba hozatalát, indokolták a döntést.

A szabályokat megsértő vállalkozásnak az Unió területéről el kellett szállítania a bizonytalan eredetű és tulajdonságú, akár az egészségre is káros eszközt.

Az EU-ba importált árukkal a pénzügyőrök találkoznak először, ezért – a társhatóságokkal együttműködve – a NAV hatékonyan, célzottan szűri ki az Európai Unió állampolgárainak egészségét és biztonságát veszélyeztető termékeket is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!