Ugrás a tartalomra

Vadászat a benzinre, hosszú sorok a miskolci kutakon

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 02. péntek 13:47
Az emberek a közösségi oldalakon kérdezik egymástól, éppen hol lehet tankolni. A benzinkutak mennyiségi vagy összegben meghatározott korlátozásokat vezetnek be a tankolók számára, hogy a MOL-tól kapott készletek minél tovább elegendőek legyenek. Szakértők szerint a helyzetet csak az oldhatja meg, ha kivezetik az ársapkát, és az importőrök visszatérnek a magyar piacra.
Mocsári László képgalériája

"Öt benzinkúton jártam Miskolcon, és sehol nem volt benzin. Valakinek van ötlete?" - egy tipikus poszt csütörtök délutánról a Facebook-on. A témát felvető miskolci férfi a Vologdától a Kiss Ernő utcán át az Újgyőri főtérig autózott, de sehol nem tudta megtankolni az autót. Az Újgyőrin található MOL kút zárva van, a kiliáni OMW-n hatalmas sorok vannak, a Kiss Ernő utcai Olajparkban pedig csak gázolaj kapható, és az abból vásárolható mennyiséget is 5 literben limitálták. Olvasónk hozzátette: egy órán át autózott a városban, végül a József Attila úton tudott benzint vételezni - ott azonban a gázolaj fogyott el állítása szerint.

A Búza tér környéki töltőállomásokat ajánlották egymásnak az emberek - így aztán nem véletlen, hogy ezeknél aztán hosszú sorok alakultak ki. Kollégánk arra járt csütörtök este, elmondása szerint torlódás alakult ki a 26-os főúton a benzinkútra várakozó autók miatt.

A lapunknak nyilatkozó László csütörtökön próbált tankolni a kisebb töltőállomásokon, sikertelenül. Azt panaszolta, hogy "szinte sehol nincs 95-ös benzin", péntek reggel azonban addig keresgélt, amíg meg nem tudta tankolni az autót a hosszabb, budapesti útja előtt. Hozzátette, úgy tudja, hogy egyes kutakon - például a Lukoilnál - 10 liter a limit. Igaz - folytatta -, "100-as benzin kapható, csak győzzed megfizetni".

Egy másik olvasónk annyival egészítette ki, hogy mivel munkahelyén választhatja a home office-t, ő ezzel élni fog - inkább dolgozik otthonról, mintsem vadászni kelljen a benzinre, és még őrölje is az idegeit a hosszú várakozási idővel.

Az egyik kommentelő egy másik szemszögből vizsgálta meg a helyzetet, amikor azt írta: ha valaki benzint akar, álljon ahhoz az oszlophoz, ahol azt írták ki, hogy piaci áron korlátlanul tankolhat. Másikuk erre erősített rá azzal, hogy "bárhol lehet tankolni, csak tankolás előtt jelezni kell, hogy nem hatósági áron szeretnél, és máris van üzemanyag".

- Ha a kormány nem vezeti ki az árstopot, akkor a jelenleginél is komolyabb zavarok lehetnek - nyilatkozta épp a napokban az mfor.hu-nak Holoda Attila energiapiaci szakértő, aki szerint januártól biztosan kivezetik az árkorlátozást.

A szakértő szerint az egyre fokozódó áruhiány miatt a kormány bizonyosan rákényszerül az üzemanyagár-stop kivezetésére, nem véletlen, hogy már a MOL is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az árkorlátozás kivezetése segítene az ellátási problémákon.

Miközben az árkorlátozás bevezetése előtt a benzinkutak 70 százalékát szolgálta ki a MOL, jelenleg egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, mert rajta kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot. Hiszen - folytatta - a hatásági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének. De a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a MOL sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába, sőt az utóbbi időszakban gyakorlatilag egyáltalán nem szállít.

A helyzet "napról napra" rosszabb lehet a Miskolc Televízió által megkeresett szakértő szerint is. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa elmondta, a MOL százhalombattai finomítója csökkentett kapacitással üzemel, és úgy tudni, csak hétfőtől lesz arra esély, hogy újra 100 százalékkal működjön. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb mennyiséget kell szétosztani a magyarországi hálózatban, ami komoly problémát, átmeneti készlethiányokat okoz a töltőállomásokon az egész országban.

A MOL először a kis kutak esetében csökkentette nullára a kiadható üzemanyag mennyiségét, majd a nagy hálózatoknál is komoly - mennyiségi vagy összegben meghatározott - korlátozásokat vezetnek be a tankolók számára. Ezzel próbálják elérni, hogy a kapott készletek minél tovább elegendőek legyenek. De hosszabb távon ez sem segít a szakértő szerint.

- A tankolók már eljutottak arra a szintre, hogy akár piaci áron is megveszik a benzint. A helyzetet csak az oldhatja meg, ha kivezetik az ársapkát, és az importőrök visszatérnek a magyar piacra. Azonban ezt követően sem oldódik meg varázsütésre a helyzet - húzta alá.

Rövidtávon, a következő 1-2 hétben hasonló tankolási nehézségekre kell számítani véleménye szerint, de elképzelhető, hogy még a januárra is ez lesz a jellemző.

- Szeretném felhívni a figyelmet arra azonban, hogy nem kell bespájzolnunk benzinből, és pánikból elkezdeni tankolni. Ha valahol nem kapunk üzemanyagot, akkor keressünk egy másik kutat. Attól nem kell tartani azért, hogy az ország lebénul, és senki nem tud majd tankolni. A helyzetet azonban nem segíti, inkább csak súlyosbítja, ha különféle edényekbe töltünk benzint - ezt semmiképpen sem javasoljuk! Mindenki annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van - hangsúlyozta Bujdos Eszter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!