Ugrás a tartalomra

A választásokra fordul a hivatal

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 22. szerda 13:31
Mintegy száznyolcvan polgármesteri hivatali dolgozót képeznek ki a június 9-i önkormányzati választásra. Az oktatás szerdán a közgyűlési teremben vette kezdetét.
Fotók: Mocsári László

Ahogy ismeretes: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával egy időben, június 9-én választják meg a tizenhárom magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait. 

Ennek apropóján kezdődhetett most meg a Helyi Választási Iroda (HVI) munkatársainak képzése, aminek során két héten keresztül a jegyzőkönyvvezetőket is oktatják. Ők elsőként négy elméleti képzésen vesznek részt, ahol többek között a szavazás menetét ismerik meg – tudta meg a Miskolc Televízió stábja Albertné Lénert Viktóriától.

A Polgármesteri Hivatal Stratégiai és Koordinációs Osztályának osztályvezetője hangsúlyozta továbbá: a szavazatszámláló bizottság feladata, hogy tisztán, pártatlanul, befolyásmentesen bonyolítsa le a szavazás napján a választásokat, megszámlálja a szavazólapokat és végül megállapítsa a szavazókörök választási eredményét – ezt hivatott segíteni a jegyzőkönyvvezető.

A képzés célja tehát – fejtette ki érdeklődésünkre a város jegyzője, egyben a HVI vezetője –, hogy minden helyzetre felkészítsék azokat a jegyzőkönyvvezetőket, akik százhuszonkilenc szavazókörben lesznek jelen Miskolcon. Mint azt Ignácz Dávidtól megtudtuk, az oktatáson azért vesznek részt száznyolcvanan, mert az ezer fő fölötti szavazókörök esetében két jegyzőkönyvvezetőnek is ott kell lennie – mindemellett a mozgóurnák negyven fölötti számánál az úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvvezetők is színre lépnek.

Az oktatás jövő héten négy gyakorlati képzéssel folytatódik. Akkor többek között a szavazatszámlálás menetét ismerhetik meg a résztvevők. A szavazatszámláló bizottsági tagok eskütételét a képzés végén, június 5-én és 6-án tartják majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!