Ugrás a tartalomra

A világ legnagyobb patkányirtására készülnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 21. kedd 10:58
Eltávolítanák a fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

Az egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények között elszaporodtak, és nagy pusztítást végeztek a sziget gerinctelen élőlényei és növényei, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között.

A Marion-sziget a közigazgatásilag a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek tagja. A lakatlan, vulkáni eredetű földdarab 2200 kilométerre található Fokvárostól, az afrikai kontinens és az Antarktisz között. Több millió tengeri madár fészkel itt, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede - írja külföldi forrásokra hivatkozva az MTI. 

Szakértők szerint ha nem irtják ki az egereket, akkor az albatrosz - 18 másik tengeri madárfajjal együtt - teljesen eltűnhet a szigetről. A rágcsálóirtás helikopterek segítségével végzik majd, amik rágcsálóirtó csalétket szórnak ki a 30 ezer hektáros sziget teljes területére. Ez a módszer már sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket. Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.
    

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!