Ugrás a tartalomra

Desszert a jégen

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. szeptember 03. péntek 10:38
Az Acéllábos ehavi részében a Jégcsarnokban főzőcskéztünk, miközben egy jéghoki edzés ment a konyhának kijelölt könyöklő alatt. Ezután a diósgyőri Kisgergely Cukrászdába látogattunk, ahol Horváth Zsolt mestercukrász elkészítette nekünk az ország tortáját. A műsort a Miskolc TV 09.02-én, csütörtökön vetíti 20.30-tól. Az adás ezután felkerül a videó tárunkba, így online is elérhető lesz. 

Hűsítő desszertnek nevezzük azokat a nyalánkságokat, amelyeket mélyen szobahőmérséklet alatt szokás tálalni. Az Acéllábos GasztroXtreme részében olyan helyszínen főztünk, ahol még a forró csoki is belefért volna a fenti kategóriába. Girhiny Péterrel, az Étrend’i séfjével hidegre tettük ugyanis a gasztronómiát, és egy többszörösen megcsavart tiramisut készítettünk a DVTK Jegesmedvék otthonában, a Miskolci Jégcsarnokban. A főzőcskézést még pikánsabbá tette a palánk csattogása, a csapat ugyanis éppen edzést tartott. Míg mi a pohárdesszertünket igyekeztünk minél látványosabbá – és finomabbá – varázsolni, addig a srácok a jégen cifrázták.

Aki velünk tart, az megtudhatja, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni egy ízletes tiramisu-desszertet, ami pusztán csak néhány alapanyagból áll, ráadásul főzést sem igényel. Az is kiderül, mennyit eszik egy nap egy átlag sportoló, valamint a végére járunk a maci és a málna (esetünkben eper) toposzának is.

Fotó: Mocsári László

Girhiny Péter a forgatás során mesélt arról, hogy hajós szakácsból hogyan lett étteremtulajdonos, valamint elmondta, élelmezésvezetőként hogyan látja a mentes ételek jelenét Miskolcon. Az Étrend’i fő profilja ugyanis a laktóz- és gluténmentes konyha.

A főzés közben persze nem csak az időt töltöttük, de a kikészített poharakba is legalább annyi finomság került, mint Audrey Hepburn mozdulataiba a My Fayr Lady-ben: a desszert alapját a görög joghurt, a mascarpone és a babapiskóta adták, mindez pedig némi kávéval, amoretto likőrrel és eperrel lett megbolondítva. Végül a poharak tetejére ment a menta. Így kapták kézhez a mintegy 30 darab desszertet Miskolc kiváló hokisai az edzés után. A nap beszólása pedig a pályán hangzott el egy szemet gyönyörködtető mozdulat után: „ezért nekem kettő jár, igaz?”

Torta Á La makuka

Mintha külön a borsodi nyelvjárásra találták volna ki az idei ország tortát, amely ropogósságának a fő összetevőjét nem más adta, mint a szotyi makuka. A Napraforgó fantázianevű, nyárszínű édesség neve hallatán Van Gogh is elismerően biccentene (feltéve, hogy az, aki beszél hozzá, tőle jobbra áll). Akinek a nyerőgép nem adja be a három körtét, annak is érdemes ezzel a remek tortával próbálkoznia, hiszen nagyjából 65 százalékban tartalmaz vilmoskörte pürét. Tömény körte – ez a szóösszetétel mostantól nem csak egy non stop bolt hajnal ötkor leggyakrabban elhangzó kérését írja le tökéletesen, hanem egy sokkal igényesebb, de nem kevésbé addiktív finomság jelzője is. Az idei ország tortának választott remeket Horváth Zsolt, a Kisgergely Cukrászda mestercukrásza készítette el nekünk, aki elmondta, augusztus 20-as premierje óta több mint 10 ezer szelet kelt el csak náluk ebből az édességből.

Fotó: Mocsári László

Az Acéllábos műsorát a Miskolc Tv 09.02-én, csütörtökön vetíti 09.25-től. Az adás ezután felkerül a videó tárunkba, így online is elérhető lesz. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!