Ugrás a tartalomra

Egypercesek fehérben, Örkény után szabadon

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 24. szombat 08:18
Lestár Márk Lévay-s öregdiák második kötetét mutatták be volt iskolájában.
Lestár Márk szerző és Domány Lili illisztrátor a kötetbemutatón. Fotók: Juhász Ákos

Rövid, humoros, kissé abszurd egyperces novellákkal rukkolt elő a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon volt tanulója. A Fehér egyperc című kötetet Lovász László, egykori magyar- és mentortanára mutatta be péntek délután a Lévayban, Ábrám Tibor igazgató, a tantestület, a diákság egy része és más vendégek előtt. 

- Elképesztő érzés, hogy 19 évesen már a második kötetbemutatómon lehetek. Jó átélni, hogy mesélhetek az embereknek arról, hogy engem mi ihletett meg és ők mit tapasztalnak, amikor az írásaimat elolvassák. Az első Hullámcsend című kötetemben mindenféle műnemből jelentek meg írások, a Fehér egypercben pedig negyvenhat rövid novellát találnak az olvasók – nyilatkozta Lestár Márk a Miskolc Televíziónak. 

- Hetedik osztályos koromban kezdtem el írni, amikor a magyartanárom felkeltette az érdeklődésemet az irodalom iránt. Akkor éppen Csokonairól tanultunk – osztotta meg. - A szépirodalom mellett a ponyvairodalom felé is elbarangoltam. Mindmáig írok, ez az én nagy szerelmem. Egyszerre otthon vagyok novellák terén a prózában, színdarabok terén a drámában és a lírában is például haikukkal – sorolta. 

Lovász László mutatta be a kötetet.

Elmondta, hogy Örkény István egypercesei a kedvencei közé tartoznak. Az ragadta meg bennük, hogy tömörségükben is zseniálisak. A megjelenésben a nagy előd előtti tiszteletadás is szerepet játszott. Ez inspirálta arra, hogy megpróbáljon egyperceseket írni, egy 21. századi fiatalt foglalkoztató témákban, éppen attól függően, hogy milyen hatások érik. Továbbá, hogy azért Fehér egypercesek a kötet címe, mert fehér falak között születtek a benne olvasható novellák. A fehérnek szimbolikus, pozitív jelentése is van – tudtuk meg. 

Márk jelenleg a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának elsőéves magyar alapszakos hallgatója. A kar képviseletében Kecskés Judit tanulmányi dékánhelyettes látogatott el a rendezvényre. A kötetből felolvasott a könyv illusztrátora, a Lévay-s 11. C osztályos Domány Lili és a szerző egyetemi szaktársa Spisák Dominika. Gitárjátékkal közreműködött Balogh Dóra, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanulója, Vihula Mihajlo tanítványa. 

A hallgatóság illusztris vendégekkel.

- Miskolc város vezetésével nagyon örülünk annak, hogy ilyen tehetséges miskolci diákokra lehetünk büszkék – hangsúlyozta televíziós stábunknak Révész Péter önkormányzati képviselő, aki Miskolc város részéről volt jelen a kötetbemutatón. - Márknak ez már a második kiadványa, ami nagyon hamar érkezett az első, áprilisban megjelent kötet után. Bízunk benne, hogy a fiatalember a jövőben is ilyen termékenyen fog tevékenykedni és ezáltal példát mutat azoknak, akik az íráson gondolkodnak – fűzte hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!