Ugrás a tartalomra

Gyurcsány Ferenc Miskolcról: kockázatos, ha az ellenzéki pártok külön jelölteket indítanak

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 17. szerda 21:31
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az önkormányzati választás itteni esélyeiről is beszélt szerda délután az Ady Endre Művelődési Házban.
Fotók: Juhász Ákos

A héten Miskolcra érkezett a DK Tavaszi Gyülekező elnevezésű országjáró kampányrendezvénye. A házigazdaként felszólaló Hegedűs Andrea a június 9-én tartandó helyhatósági és európai parlamenti választások tétjéről ejtett szót. A legnagyobb parlamenti ellenzéki frakció soraiban ülő országgyűlési képviselő szerint „ha Orbán veszít”, az lehetőséget teremthet arra, hogy törvényes kereteken belül leváltsák a kormányt.

Az ellenzékben töltött tizennégy esztendő során a legtöbben elfáradtak és/vagy megöregedtek Gyurcsány Ferenc szerint – aki úgy látja, mindez politikai közösségének tagjairól nem mondható el. Éppen ezért van annak komoly jelentősége – ecsetelte az egykori miniszterelnök –, hogy szociáldemokraták és zöldek együttesen állítanak listát a fővárosban és az EP-választáson, és mutatnak alternatívát a „Fideszes világgal” szemben.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor valójában nem a magyarok szuverenitását, hanem a saját hatalmát félti, amikor Európára mutogat. Holott – fektette le a pártelnök – Magyarország helye a nyugati világban van, nem pedig Kína és Oroszország mellett. Ezért fontos hát több figyelmet fordítanunk meglátása szerint arra, ami Brüsszelben zajlik. A Dobrev Klára által vezetett képviselőcsoport – fejtette ki a politikus – június 9-e után is képes volna ellátni hazánk képviseletét.

– A kormány csak magában hisz, ezért központosít, holott az eredmények nem igazolják ennek hatékonyságát – állapította meg a DK elnöke, hozzátéve: olyan erős önkormányzatokat szeretnének, mint amilyenek évekkel korábban voltak. Felidézte: Miskolc 2010 előtt eldönthette, milyenek legyenek iskolái vagy éppen egészségügyi intézményei.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: teljesen természetes, ha az eltérő világnézetű ellenzéki pártok eltérő véleménnyel bírnak a városvezetésről is. Ugyanakkor – hangsúlyozta – „hazafias és Miskolcért viselt kötelessége” az itteni politikai szereplőknek, hogy „ne adják vissza a várost a kormánypártoknak”.

A választási rendszer – általa vélt – aránytalansága miatt elkerülhetetlen szerinte, hogy „a demokratikus sokaság együttműködjön”. Kijelentette: a jelenlegi helyzet kockázatos, ugyanis többfelé oszlik az ellenzéki erő. Egyúttal aláhúzta: ennek megszüntetéséről a miskolciaknak kell dönteniük.

Juhász Ákos képgalériája

S habár hisznek saját polgármesterjelöltjük, Barkai László alkalmasságában, a fórumon megtudhattuk: a DK-MSZP-LMP-Párbeszéd által alkotott választási szövetség egészen június 9-ig nyitott a további pártokkal való együttműködésre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!