Ugrás a tartalomra

Jobbik: Orbán a tojás, a cukor és az olaj árán kívül az uniós forrásokat is befagyasztotta

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. december 01. csütörtök 16:37
Ne gáncsolják el az Európai Uniónál az önkormányzatok támogatását, segítsenek abban, hogy Magyarországra eljuthassanak azok a pénzek, melyekkel a települések talpon maradhatnak – szólította fel a Fidesz képviselőit csütörtöki sajtótájékoztatóján a Jobbik.
Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője. Fotók: Horváth Csongor

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament múlt héten elfogadta azt az állásfoglalást, amely elégtelennek minősíti a magyar kormány vállalásait, amelyeket a kondicionalitási eljárásban tett az uniós pénzek megszerzéséért. Csütörtökön Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a testület két javaslatról döntött Magyarország esetében: az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai hamarosan megnyílhatnak a magyar kormány előtt, de a költségvetési támogatásokból több ezer milliárd forintnyi pénzt akar befagyasztani jogállamisági aggályok miatt az Európai Bizottság. A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén. (Erről ITT írtunk bővebben.)

A témában csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót a Szent István téren Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője és Szarka Dénes, a Jobbik Miskolci Szervezetének elnöke.

- Magyarország sokkal kevesebbet kap azokból az európai uniós fejlesztési pénzekből, amelyek a magyar embereknek járnak. A Jobbik konzervatív közösségként mindig azt az álláspontot képviselte, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unióval és az Európai Bizottsággal kiegyezzünk, és a fejlesztési források, amelyek mindannyiunknak – így a miskolci embereknek is járnak - ideérkezhessenek hozzánk – kezdte a sajtótájékoztatót Lukács László György. - Mostanra az is világos lett azonban, hogy Orbán Viktor a tojás, a cukor és az olaj árán kívül az uniós forrásokat is befagyasztotta, hiszen az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy Magyarországnak nem adják oda azt a mintegy 3000 milliárd forintot, amely a településeink fejlesztésére és az állami fejlesztések megvalósítására szolgált volna – jelentette ki a Jobbik frakcióvezetője.

Hozzátette, egy olyan gazdasági válságban, mint amilyenben most vagyunk, amikor vágtató áremelkedés van, több mint 350 postafiókot és 129 rendőrségi épületet zártak be és 200 háziorvosi ügyeletet terveznek bezárni, akkor pénz kell ahhoz, hogy az ország működőképes legyen és az emberek jóléte biztosítható legyen. - Mi konzervatív közösségként úgy gondoljuk, hogy az európai közösséggel ki lehetne egyezni, és lehetne segíteni abból a pénzből azokat a vállalkozásokat, amelyet az ársapka és egyék korlátozások nagyon nehéz helyzetbe hoznak – hangsúlyozta Lukács László György.

Szarka Dénes, Jobbik Miskolci Szervezetének elnöke

A fejlesztési pénzek azonban nem csak a gazdaság számára, hanem a helyi önkormányzatok és a települések lakói számára is nagyon fontosak – erről már Szarka Dénes beszélt. Elmondta, az európai uniós források a Fidesz korrupt gazdaságpolitikájának köszönhetően továbbra sem érkeznek meg Magyarországra. A helyzetet tetézi, hogy a pandémia és az azt követő gazdasági válság alatt rengeteg forrást vont el az önkormányzattól a kormány.

- Számos más önkormányzathoz hasonlóan Miskolc is nagyon nehéz helyzetbe került, és szüksége van arra, hogy az európai uniós pénzeket valamilyen módon megkapja, hiszen ezek a források azok, amik hiányoznak a város költségvetéséből. De hiányoznak a fejlesztésekből is, amelyekben szintén nagy tervekkel rendelkezik Miskolc – fogalmazott a Jobbik Miskolci Szervezetének elnöke.

- A Fidesz ne akadályozza meg azt, hogy akár közvetlenül az önkormányzatokhoz eljussanak ezek a források! Ezzel gyakorlatilag azt üzennék – mint ahogyan teszik azt most is az Európai Parlament előtt lévő javaslattal -, hogy ha ők nem kaphatják meg, akkor senki más Magyarországon ne is kaphassa meg. Mi ez ellen határozottan tiltakozunk, hiszen ez a pénz a miskolciaknak és minden önkormányzatnak jár. Pláne egy olyan helyzetben, amit a kormány súlyosbított, hiszen a Fidesz gazdaságpolitikája fojtogatja az önkormányzatokat. Legalább a lehetőséget adják meg arra, hogy az Európai Unióhoz közvetlenül fordulhassunk ezekért a forrásokért! – jelentette ki a politikus.

- Arra szólítjuk fel a Fidesz képviselőit is és a miskolci országgyűlési képviselőket is, hogy lobbizzanak annak érdekében, hogy az Európai Uniónál a Fidesz ne gáncsolja el az önkormányzatok támogatását! Segítsenek abban, hogy Magyarországra eljuthassanak azok a pénzek, amik a miskolciaknak is járnak! – hangsúlyozta. Hozzátette: az energiaválság miatt kigazdálkodhatatlan helyzettel kell szembenéznie az önkormányzatoknak, és egyre inkább kerülnek a szakadék szélére. - Ezekre a támogatásokra Miskolcnak is szüksége van ahhoz, hogy talpon maradhasson és továbbfejlődhessen – zárta a sajtótájékoztatót Szarka Dénes.

 

További hírek

Olvasnivaló