Ugrás a tartalomra

Magyar EU-támogatások zárolását javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 30. szerda 13:21
Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a testület két javaslatról döntött Magyarország esetében: az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai hamarosan megnyílhatnak a magyar kormány előtt, de a költségvetési támogatásokból több ezer milliárd forintnyi pénzt akar befagyasztani jogállamisági aggályok miatt az Európai Bizottság.
Az EU Tanácsának uniós ügyekért felelős minisztereinek ülése Brüsszelben november 18-án, ahol tárgyalták többek között a magyar kormánnyal szemben indult jogállamisági eljárásról is. | Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Három uniós biztos részletezte a Magyarországgal kapcsolatos fejleményeket, Valdis Dombrovskis alelnök, a költségvetésért felelős Johannes Hahn és az igazságügyekért felelős Didier Reynders - írja a HVG.

A pénzügyminiszterek elé kerülő javaslatok szerint a jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forint) zárolnak.

Johannes Hahn költségvetési biztos a zárolási döntés kihirdetésekor elmondta: az Európai Bizottság azt értékelte, hogy a jogállamiság helyreállítására tett lépéseket a határidőre megfelelően végrehajtotta-e a magyar kormány.

„A rövid válasz: nem. Amit ma megállapítunk, hogy fontos gyengeségek és kockázatok maradtak” a legfontosabb intézkedéseknél, például az Integritás Hatóság jogköreinél vagy a vagyonbevallásoknál - mondta a Telex szerint.

A Bizottság elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent.

A zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén.

A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert, de a következő 1-2 hétben várható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!