Ugrás a tartalomra

Iskolásoknak csináltak kedvet a vegyipari képzéshez

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 24. szerda 18:30
Rekord számú diák jelentkezett a Miskolci Egyetem VI. Vegyipari Pályaorientációs Napjára (VEPONA).
Osztie Tibor képgalériája

Egy teljes napot szentelt április 24-én, szerdán a vegyipari életpálya és az ehhez tartozó képzések népszerűsítésére a Miskolci Egyetem és a régió vezető vegyipari vállalatai a BorsodChem, a MOL Petrolkémia és a KISS cégcsoport. A nagyszabású rendezvény iránt idén 700 közép- és általános iskolás tanuló érdeklődött Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 30 tanintézményből. A VEPONA-t a Gépészmérnöki és Informatikai Kar és az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar szervezte. A résztvevők szállításában a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) segédkezett buszokkal. 

Szerkesztőségünk tagjai a Miskolci Egyetem Díszaulájában tartott megnyitón vettek részt, ahol látványos kísérlet keretében Horváth Zita rektor Sikora Emőke, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar tudományos munkatársa segítségével kiengedte a vegyipar szellemét a palackból, miután köszönetet mondott a szervezőknek, akik lehetővé tették a rendezvény létrejöttét. A megszólalókat Mende Tamás szervező, egyetemi docens, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar oktatója konferálta fel. 

Több mint 700 diák jött el a vármegyéből a VAPONA-ra / Fotók: Osztie Tibor

„Egy egyetemi oktató és vezető életében nincsen örömtelibb pillanat, mint, amikor egyetemünk legnagyobb aulája tele van fiatalokkal. Akkor azt érezhetjük, hogy van értelme a munkánknak és van a Miskolci Egyetemnek, ebből kifolyólag a vármegye gazdaságának, azon belül a vegyiparnak is jövője” – mondta megnyitó köszöntőjében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

Kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye a legnagyobb vegyipari központ az országban, ami akkor tud megmaradni, ha ehhez folyamatosan biztosítják a szakemberek utánpótlását. Ehhez vegyipar alapképzés folyik nappali tagozaton Miskolcon, levelező tagozaton Kazincbarcikán, van mesterképzés és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar specializálódni lehet a vegyipari gépekre. 

„A mai nap arról szól, hogy megmutassuk a vegyipar vonzó, gyakorlati oldalát, szépségeit. Ennek nyomán pedig később minél több fiatalt egy tanévnyitónkon tudjam köszönteni valamely szakunkon. A Miskolci Egyetemnek, amely a legmagasabb színvonalú szakmai tudást igyekszik átadni, az a célja, hogy a fiatalok ebben a városban és vármegyében találják meg a boldogulásukat. Ne kelljen elmenniük Budapestre, Dunántúlra, vagy külföldre, hanem az itt lévő vállalatoknál jó fizetésért hosszú távú perspektívát találjanak” – fejtette ki a rektor. 

Sikora Emőke személyes beszámolója

Sikora Emőke tudományos munkatárs, az egyetem női kosárcsapatának tagja elmesélte a tanulóknak, hogyan lett a kémia a kedvenc tantárgya, annak ellenére, hogy a környezetében mindenki nehéznek tartotta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!