Ugrás a tartalomra

Új díszkivilágítást kaphat az Avasi kilátó

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 11. vasárnap 11:07
Az épület felújítása a tervek szerint jövőre kezdődik, a beruházás része a régi, elavult világítás cseréje is.
Fotó: Mocsári László

Hónapok óta nem üzemel az Avasi kilátó díszkivilágítása. Mivel a városképet is meghatározó tévétorony sorsát sokan szívügyüknek tekintik, nem csoda, hogy több levél is érkezett szerkesztőségünkbe, amiben azt kérték, nézzünk utána, miért marad sötét mostanában esténként a kilátó.

Kérdéseinkre Szunyogh László, városi főépítész felelt, aki elmondta, a gond az, hogy a reflektorok beáztak, ami miatt az izzók tönkrementek.

- Mintegy másfél millió forintba kerülne a reflektorok cseréje korszerű ledes izzókra. A nagyobb baj az, hogy mivel a díszkivilágítási rendszer hosszú évekig nem volt megfelelően karbantartva, elmaradtak a legfontosabb karbantartások, javítások. Ennek eredményeként olyan állapot alakult ki, hogy semmi garancia nincsen arra, hogy a világítótestek cseréje után nem romlik el, nem adja meg magát az egész rendszer – részletezte.

Az idő vasfoga által kikezdett díszkivilágítást tehát most teljesen fel kellene újítani, éppen úgy, mint az egész kilátót. A munka a főépítész elmondása szerint akár már a jövő évben elkezdődhet.

Korszerűbb lesz

- Az Avasi kilátó felújítása napirenden van, erre a munkára elnyert pályázati pénz áll rendelkezésünkre, jelenleg is dolgoznak a kiviteli terveken, melyek egyébként is tartalmazzák az új díszkivilágítást – jelentette ki a főépítész. Szunyogh László szerint a város jelképének számító épület megújítása minden valószínűség szerint elkezdődik a következő évben. - Addig viszont már „azzal főzünk, amink van”, a jelenlegi rendszerhez nem igazán érdemes megvenni a világítótesteket. A felújítással együtt ugyanis valószínűleg egy korszerűbbet telepítünk –tette hozzá.

Az Avasi kilátó egyébként valamikor a kétezres évek közepén kapott díszkivilágítást, az akkori városvezetés nagyjából ez idő tájt határozott úgy, hogy új életet lehel a kultikus épületbe. Az akkor kiépült, többféle színben pompázó világítás meglehetősen újszerű volt Miskolcon: a kék, a piros, a lila, zöld vagy sárga árnyalatok mellett a nemzeti ünnepeken rendszerint piros-fehér-zöld színeket kapott a kilátó.

2010-ben egy rövid időre lekapcsolták, 2011-ben pedig már csak egyszínű fehérrel tért vissza a díszkivilágítás. Később a rendszerrel már egyre több gond lehetett, erre enged következtetni az, hogy a helyi sajtóban rendszeres téma volt az időről időre sötétbe boruló kilátó. Az biztos, hogy idén májusban még igen, akkor viszont már csak a város napja alkalmából világították meg a kilátót.

Egy kis kilátó-történelem 

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen is megállt. A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején Rákóczi zászlaját tűzték ki rá, majd 1907-ben lebontották.

Az első állandó torony csak szűk harminc évvel később, 1934-ben épült ezen a helyen. Ezt Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezte. Az épületet 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg, 1956 decemberében pedig majdnem teljesen elpusztult: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor.

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, az előző kettővel ellentétben már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel, vagyis idén ünnepelte az ötvenhetedik születésnapját. A 72 méter magas, tévétorony-funkciót is ellátó kilátóba annak idején egy presszót is terveztek, mely a kilencvenes és a kétezres években is huzamosabb időn át volt zárva, három éve azonban újra várja a vendégeket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!