Ugrás a tartalomra

A világ autógyártásának élvonalát szolgálja ki a Spinto

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 07. szerda 09:28
Újabb szintet lépett a Spinto Hungária Kft.: a Déli Ipari Parkban négy éve működő miskolci formagyártó szerszámokat előállító vállalat ötszázmillió forintos fejlesztését ünnepelhették kedden.
Horváth Csongor képgalériája

A Spinto 2018 szeptemberében kezdte meg a gyártást. Céljuk nem volt egyéb, minthogy a hazai palettán hiányzó láncszemnek számító nagyméretű szerszámgyártásban eresszenek gyökeret. Mint azt a Spinto Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: Magyarországon hasonlóképpen mindössze a győri Audiban zajlik gyártás – ugyancsak ő világított rá ünnepi beszédében arra, hogy minden sorozatgyártás alapja a jó szerszám.

– Több száz mérnökóra és több évtized tapasztalata van egy-egy szerszámban – mondta Pócs János, aki szerint roppant lényeges volt, hogy a magyar kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak minősítette, így egyedi támogatásban részesítette a megvalósult projektet. Hozzátette: ma már megrendelőik szemében semmiféle kétség nincs afelől, hogy technológiailag mire képes a gyár.

– Ez ma a modern gépgyártás csúcsát jelenti – összegzett a szakember, majd felidézte: az üzlet 2018-as elindulása a feladathoz mérten nehéz volt, amennyiben egyidejűleg kellett piacot teremteniük, embereket felvenniük és kompetenciát építeniük.

A Spinto Hungária Kft. formagyártó szerszámokat készít, amiket majd maguk a sorozatgyártók használnak. Egy komplett ajtó vagy egy motorblokk formáját is képesek kialakítani. Akár több hónapig is gyártanak egy szerszámot. Végül lepróbálják, aztán a megrendelő beteszi a gyártásába, és különböző alkatrészeket gyárt vele.

A térség országgyűlési képviselője szerint azért is örömteliek mostanság az ehhez hasonló fejlesztések, mert a mi életünkben soha nem látott gazdasági világválság közepette vagyunk épp. Jelenleg csak az új – vélekedett Csöbör Katalin – és előremutató megoldások biztosíthatják hazánknak a versenyképességet.

– Ezért is vezettük be a versenyképességi növekedési támogatást, és kormányzati szinten ezért támogatunk minden olyan törekvést, amely biztosítja a hazai cégek stabilitását – húzta alá.

A ránk köszöntött baljós gazdasági periódus súlyát nyomatékosította a főispán eszmefuttatása is, Alakszai Zoltán értékelése szerint éppen ezért van most nagy szükség az efféle beruházásokra. Egyébiránt úgy látja, az elmúlt tizenkét esztendőben nem csupán az ország, de a megye is nagy utat járt be.

– Ahhoz pedig, hogy hazánk a válságból nyertesen kerüljön ki, rendkívüli szerepe lesz azoknak a bátor vállalkozásoknak, amelyek megőrzik a munkaerőt, és növelik a kapacitásukat – fogalmazott a megyei kormányhivatal vezetője.

A mintegy ötszázmillió forintos „Komplett Tervezési és gyártási technológia kidolgozása és tesztelése öntészeti szerszámokra” elnevezésű projekt számára az Európai Regionális Fejlesztési Alapból megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 285 millió forintot biztosított.

Szopkó Tibor beszédében hangsúlyozta: a Spinto Hungária Kft. nemzetközileg ismert és elismert piaci szereplőként ezekben a rendkívüli időkben Magyarország és Közép-Európa olyan kiemelt gazdasági területén tanúsít helytállást, mint az autógyártás.

– Mindannyian tudjuk, hogy ebben a szektorban mennyire fontosak a precíziós és innovatív megoldások, valamint azok az extra méretű szerszámok, melyeket Önök terveznek és gyártanak – hangzott el az alpolgármesteri méltatás. 

A városvezető szerint Miskolc azonosulni tud a vállalat azon filozófiájával, minek tükrében közös erőfeszítésekkel, az egyes piaci szereplők közti szinergiákra alapozva kíván tenni a régió hatékonyságának növeléséért.

Arról is tájékoztatott, hogy hétfőn a munkaterület átadásával megkezdődött a Spinto közelében a Galamb József és Joyson út összeköttetését biztosító szakasz megépítése, ami a Miskolc Déli Technológiai Park északi részén működő cégek elérhetőségét és logisztikai kapcsolatait fogja jelentősen fejleszteni.

A Spinto jelenleg kilencvennégy munkavállalóval rendelkezik. Számos hazai telephelyű autóipari szereplővel, köztük a debreceni BMW-vel és a győri Audival is együttműködnek. Miután a 2019-es egymillió eurós árbevételt évről évre sikerült megduplázniuk, az exponenciális növekedésben 2022-ben már a nyolcmilliót célozták meg. 

Pócs János ügyvezető szerint a DIGÉP-től eredeztethető tudástőke mellett a Miskolci Egyetem kutatásai és mérnökei is segítségükre vannak abban, hogy a város nehézipari hagyományait és tapasztalatait a kor kihívásainak megfelelően tudják alkalmazni.

Mint arra kitért: gyártásukban rendkívül fontos, hogy a szerszámokat a megfelelő ponton és módon hűtsék. A most bevezetett technológiai újítás révén a szerszám felületének hőmérsékletét hatékonyabban csökkenthetik majd, aminek jóvoltából rövidülhet az adott darab elkészítésének ciklusideje, és jó eséllyel kevesebb selejt is születik így a kezük alatt.

Egy-egy ilyen szerszámot úgy kell elképzelni, mint egy LEGO-t: a készlet akár több száz alkatrészből is állhat

– Nyerő pozíció a vevőnek és számunkra is, mivel a tervezési tudás miatt drágábban tudjuk értékesíteni a szerszámokat. Mindeközben ő is jól jár, hiszen a szerszámok magasabb minőséget képviselnek, így többszörösen megtérül neki is a befektetés – foglalta össze a nóvum lényegét és hasznát a Spinto Hungária Kft. első embere. 

További hírek

Olvasnivaló