Ugrás a tartalomra

Emlékműként hozzák vissza a miskolciságunkat meghatározó villanyrendőrt

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. május 03. péntek 12:48
Heteken belül újra felállítják a város szívében a miskolciságunkat meghatározó villanyrendőrt, vagyis a forgalomirányító fülkét – jelentették be pénteken, sajtótájékoztatón.
Fotók: Osztie Tibor

Körülbelül egy évtizedig, 1971-ig működött a legendás forgalomirányító fülke Miskolc belvárosában, a közlekedési jelzőlámpák automatizálásának elterjedésével azonban 1980 októberében – a korabeli képek tanulsága szerint – tömegek előtt elbontották az építményt.

Hamarosan azonban emlékműként, az eredeti helyén újra felállítják a villanyrendőrt. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy évekkel ezelőtt civilekben már felmerült az ötlet, most pedig civilek adományaiból, vállalkozók támogatásával újra kézzel fogható válik ez a miskolciak identitását meghatározó, turisztikai látványosságnak sem utolsó építmény.
A város vezetői pénteken úgy fogalmaztak a bejelentésnél, hogy fontos örökségünket fenntartani, és továbbadni a következő generációknak – ezért is álltak oda jó szívvel a civilek mellé.

Ápolják, ami érték, ami egyedi

Ahogy a megye, úgy Miskolc is különleges szókészletekkel, hagyományokkal, épületekkel rendelkezik. Például ami a borsodi embereknek makuka, az a miskolciaknak villanyrendőr: csak az itteniek tudják, mit is jelent pontosan. Erre utalt a sajtótájékoztatón a város polgármestere is. Veres Pál hozzátette, lassan kezdett volna feledésbe merülni a villanyrendőr emléke, még ha a belváros szívének elnevezéseként ismeri is mindenki.

– De az identitásunknak, a miskolciságunknak is a részét képezi. Azt gondoljuk, nagyon fontos ezt a hagyományt, örökséget fenntartani, továbbadni a következő generációknak. Ápoljuk azt, ami érték, ami egyedi – indokolta meg a döntést a polgármester.

Az Avasi kilátó és Miskolctapolca megújulásának sorába állította most a villanyrendőrt a városvezető, amelyek mind erősítik bennünk a lokálpatrióta érzéseket.

– Azért dolgoztunk az elmúlt években, hogy Miskolc európai, élhető és zöld legyen, ami megőrzi identitását, sajátosságait – húzta alá Veres Pál.

Az 1960-as évek elejétől előbb egy oszlopon, majd egy ferdelépcsős építmény tetején állt a fülke, amiben egy rendőr kuporgott, és a lámpás kereszteződésben irányította a forgalmat, hiszen akkor még nem volt automatizált a vezérlés. Alig telt el azonban pár év, és már a város több pontján is felállítottak lámpákat, amelyek szükségtelenné tették a manuális kezelést. 1980-ban a villanyrendőrt is elbontották, a miskolciak nagy fájdalmára.

A polgármestertől megtudtuk, hogy civilek, városért tenni akaró miskolciak már több mint egy évtizede felvetették, hogy újra vissza kellene állítani a villanyrendőrt, ami turisztikai látványosságnak sem lenne utolsó. Civil összefogással, vállalkozói segítséggel, a főépítész és Szopkó Tibor alpolgármester támogatásával néhány héten belül visszakerül a helyére, olyan formában, ahogy azt lebontották.

– Szimbolizálni fogja miskolciságunkat, erősíti identitásunkat. Remélem, ismét megszeretik a miskolciak, és meglátják az értékét – zárta Veres Pál.

Miskolc naggyá vált

Szopkó Tibor alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, egy város nemcsak utcákból, házakból, emberekből áll, hanem szimbólumokból és fontos jelképekből is. Nálunk ilyen például az Avasi kilátó és a villanyrendőr. Ennek megvannak a történelmi hagyományai, amit nem szabad elengedni, elfeledni.

– Ez az építmény már az '50-es évektől kezdődően azt szimbolizálta, hogy naggyá, nagyvárossá, Nagy-Miskolccá váltunk – mutatott rá.

Hozzátette, a közösségi közlekedésben mind a mai napig ez az egyik legforgalmasabb csomópontja Miskolcnak. A városvezetés elkötelezett volt abban, hogy a belváros fejlesztése mellett ne csak a ma kihívásaival küzdjenek meg, hanem a holnapnak is hagyományozzanak valamit.

– Ezt a városi szimbólumot segítjük műemlékként újraépíteni, ezzel az unokákra is hagyományozunk valamit. A jövő építésében folyamatosan azon dolgoztunk, hogy Miskolc a legélhetőbb magyar nagyváros legyen, zöld, okos és büszke legyen – húzta alá Szopkó Tibor.

Főleg nekünk fontos

Szunyogh László, Miskolc főépítésze (gondolatai ITT olvashatók a villanyrendőrről) fiatalkori emlékeit idézte fel, majd elmondta, a Miskolc a múltban csoport indította el a civil kezdeményezést a villanyrendőr visszaállítására évekkel ezelőtt. Már Rostás László korábbi főépítész is aktívan részt vett benne. Azóta őt magát is sokan megkeresték, hogy mikor állítják vissza.

– Lehet, hogy turisztikai látványosság is lesz, de véleményem szerint ez főleg nekünk, miskolciaknak fontos. Ha nem is az eredetit, de egy hasonlót állítunk vissza. Funkciója már nem lesz, viszont abban, hogy mire szolgáljon, a miskolciak biztos, hogy segíteni fognak – tette hozzá.

A helyszínen megtudtuk, hogy miskolci összefogással, adakozott pénzéből, miskolci vállalkozók munkájával épül újra a villanyrendőr. A tervek szerint május végére el is készül.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!