Ugrás a tartalomra

Hol és hogyan? – kérdések és válaszok a SZÉP-kártyás fizetésről

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. január 31. hétfő 12:48
Keddtől lehet fizetni a SZÉP-káryával a boltokban is hideg élelmiszerek vásárlásakor. Összeszedtük, február első napjától hol és hogyan használhatjuk mindenre jó svájci bicskaként a SZÉP-kártyát, és mit nem vehetünk belőle.
képforrás: koronavirus.gov.hu

Az év második hónapjától – meghatározott ideig – kibővített funkciókat kap a SZÉP-kártya. A tavalyi emelt keretösszegek és a szocho-mentesség megszűntek, viszont bővült a kártya-alszámlákon lévő összegek elköltési lehetősége. A közelmúltban több olyan itézkedést hoztak, amiknek a célja, hogy szociális védőhálót tartsanak a – kormányzati álláspont szerint – magasban akrobatikázó gazdasági statisztikák alá. Az egyik ilyen intézkedés szerint május 31-ig lehet hideg élelmiszert is vásárolni SZÉP-kártyával. Az alszámlák közötti szabad átjárás ideiglenes bevezetése eleve könnyebbé tette a felhasználhatóságot – például a szabadidő alszámlán tárolt összeget is használhatjuk a menzán –, most azonban szinte univerzális fizetőeszközzé válnak a kártyán tárolt virtuális kreditjeink. Elméletben legalábbis.

Rovar vagy bogár?

A dolog csavaros, mert nem minden élelmiszer ennivaló. A hivatalos álláspont szerint különböző italokat igen, alkoholos italokat viszont nem lehet vásárolni ilyen formában, még akkor sem, ha gyakorlatban több helyen is elfogadnak SZÉP-kártyát szeszesitalok térítésére.

A vonatkozó rendelet így fogalmaz:
Élelmiszernek minősül a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK tanácsi rendelet I. mellékletének módosításáról szóló, 2021. október 12-i (EU) 2021/1832 bizottsági végrehajtási rendelet 1. melléklete szerint I–IV. áruosztályba tartozó termékek, ide nem értve az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket.

Tehát sem alkoholt, sem cigarettát nem vehetünk elméletben SZÉP-kártyával, bár gyakorlatilag az előbbi nem példátlan dolog.

Az is kérdés, melyik üzlet fogadja el ezt a fizetési módot.

Spar

A napi.hu cikke alapján kiderült, az OTP-s SZÉP-kártyákkal február 1-től lehet élelmiszert vásárolni a 
•    a City Spar-üzletekben, 
•    a Spar szupermarketeiben 
•    és az Intesparokban (hipermarket).
Az OMV-kutakon lévő Spar Expressekben a vásárlók a helyszínen tájékozódhatnak a kártya elfogadásáról. A Lukoil töltőállomásokon működő DESPAR üzletekben fizetőeszközként nem lehet SZÉP-kártyával fizetni.

Lidl

A Blikk megtudta, a Lidl Magyarország mind a 190 áruházában fizethetünk majd SZÉP-kártyánkkal.

Tesco

A SZÉP-kártya elfogadására alkalmas terminálok telepítése és tesztelése az áruházakban január végén kezdődik, így a Tescóban várhatóan február 7-től az OTP, a K&H, az MKB és az Edenred SZÉP-kártyákat fogadják majd el a (normál) kasszákban – írja a Blikk.

Auchan

Szintén a Blikk információja, hogy az ország összes Auchan áruházában felhasználható lesz a SZÉP-kártya, amelynek mindhárom típusát (OTP, K&H, MKB SZÉP-kártya) elfogadja az áruházlánc, de kizárólag élelmiszer vásárlásakor.

CBA

Túlnyomó többségében elfogadják majd a CBA boltjai is a SZÉP-kártyát a hideg élelmiszerek vásárlásakor.

Penny

A vonatkozó kormányrendeletet követve a Penny is lehetővé teszi üzleteiben a Széchenyi Pihenő Kártyával történő fizetést élelmiszer vásárlása esetén – írja a Pénzcentrum.

Mi az a SZÉP-kártya?
A Széchenyi Pihenő Kártya, azaz SZÉP Kártya egy kártyaformátumú, univerzális, elektronikus utalvány, amelyet a munkavállaló munkáltatójától kaphat béren kívüli juttatásként, a cafeteria keretein belül. A SZÉP-kártyával belföldi üdülést, meleg étkezést, különböző egészségügyi, szépségápolási, wellness- és sportszolgáltatásokat, illetve kulturális és szórakozási lehetőségeket lehet kifizetni. A SZÉP-kártya három alszámlát tartalmaz. A szálláshely-szolgáltatási alszámlára a munkáltató évi 225 ezer forintot utalhat. Erről az alszámláról a kártyatulajdonos belföldi szálláshelyek és belföldi utazások, üdülések árát fizethették ki a felhasználási feltételek változása előtt. A rekreációs alszámla kerete évi 75 ezer forint. Ezt különböző kulturális és szórakoztató intézményekben, például színházakban, múzeumokban, állatkertben, illetve egészségügyi és sportszolgáltatásoknál használhatta fel akorábban a tulajdonos, valamint edző- és fitnesstermekben, szoláriumokban, uszodákban, szaunákban vagy szépség- és alakformáló szalonokban. A melegétel alszámla éves kerete 150 ezer forint, ezzel éttermekben, kifőzdékben, menzákon, büfékben lehetett korábban fizetni. Tavaly A belföldi szálláshelyeken mindhárom keretből lehet fizetni. 2020-ban, többek között a miskolci Varga László országgyűlési képviselő javaslatára – a nehéz helyzetre való tekintettel – átjárhatóvá tették a zsebeket.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!