Ugrás a tartalomra

Számos újdonság a Miskolci Szimfonikus Zenekar következő évadjában

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 08. szerda 08:51
A 2024/2025-ös évadban két új bérletük és egy visszatérő koncertsorozatuk lesz. A Szimfonikusok a hagyományos struktúrát részben megtartva, de azt felfrissítve jelennek meg szeptemberben a közönség előtt.
Fotók: Osztie Tibor

Mindkét bérletsorozat nevét megváltoztatták, ezzel is jelezve, hogy egészen új dolog kezdődik náluk – hívta fel a figyelmet Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője. A következő évadot ismertető sajtótájékoztatót kedden, a Művészetek Háza kávézójában tartották. 

A nagy bérlet a Maestro nevet kapta, míg a kisebbik a zene olasz nyelvét használva a Capriccio címet viseli. Struktúrában annyit változtattak, hogy a korábbi nyolc plusz három koncert helyett a szeptemberben kezdődő új évadban nyolc plusz négy koncertet terveznek – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette: a közönséget igyekeznek még inkább megnyerni, komoly elővásárlási kedvezményekkel készülnek azoknak, akik elkötelezett nézői a koncertjeiknek. 

Visszatér a Belvárosi Zenei Esték, ami ugyan nem bérletes, de egy teljes sorozat az egész évadot átívelően. A legkülönfélébb zenei élményekkel és fiatal művészek bemutatkozásával is megtűzdelték. Aki bérletekkel rendelkezik, az ezt a sorozatot is kedvezményesen látogathatja – fűzte hozzá. 

Miskolcnak van egy kialakult kulturális élete, amire érdemes alapozni, ezért nem szeretne mindent megváltoztatni – mondta Török Levente, a Szimfonikusok frissen kinevezett művészeti vezetője. A kis bérlet a Capriccio nevet kapta - jelentése: szeszélyes – négy koncertet tartalmaz, a korábbi három helyett. Úgy gondolták, hogy ez a potenciál az, amellyel meg tudják mutatni a négy különböző világot – vélekedett a művészeti vezető. 

Egyebek mellett közreműködik a hangversenyeken a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, valamint a debreceni Kodály Filharmonikusok Perényi Miklós gordonka játékával. A karnagyok a koncerteken Török Leventén kívül Somogyi-Tóth Dániel, Héja Domonkos és Dubóczky Gergely

A Maestro bérletben az elképzelt tervek nagy részét sikerült megvalósítani. Világhírű vendégművészek is szerepelnek a sorozatban. A Milánói Scala koncertmesterét Francesco De Angelist megnyerték az utolsó bérletes koncertre, melyet Rico Saccani vezényel. Saccani a világ legnagyobb operaházaiban vezényelt már, de Miskolcon sem először szerepel – hangsúlyozta a művészeti vezető. 

A miskolci közönség számára talán a legkülönlegesebb program lehet a bérlet decemberi előadása, amely a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatójával, Cser Ádámmal közös produkció, és amelyben az „egész miskolciság” képviselteti magát – hangoztatta Török Levente. Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Hagyományok Háza közreműködésével, Kodály ás Bartók műveivel egy erősen magyar vonatkozású előadás lesz. Igyekeztek gazdag repertoárt összeállítani, amelyben olyan komponisták is helyet kaptak, akik talán a helyi közönség számára még kevésbé ismertek. 

A kedvezményes bérletvásárlási időszak május 8-án kezdődik és augusztus 23-ig tart. De még ennek az évadnak sincs vége, tartogat a zenekar néhány meglepetést június végéig. Június 15-én a Művészetek Házában olasz operagálára várják a közönséget. A már megszokott és népszerű Promenád hangverseny idén új helyszínen, a Miskolctapolcai Akropolisz Szabadtéri Színpadon lesz június 20-án. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!