Ugrás a tartalomra

Az inváziót elkerültük: tízszer irtották a szúnyogokat idén Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 06. szerda 14:03
Biológiai védekezéssel vette fel a küzdelmet a vérszívókkal a Miskolci Városgazda, aminek meg is lett az eredménye: megúsztuk az inváziót.

Pedig a váltakozó nyári időjárás igencsak kedvez a szúnyoglárvák szaporodásának, és mivel repülőgépes kémiai szúnyoggyérítésre kizárólag az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak van engedélye, ezért - a lehetőségeket figyelembe véve - a Miskolci Városgazda idén "csupán" biológiai védekezéssel vette fel a küzdelmet a szúnyogok ellen.

Ez a védekezés nem a kifejlett egyedeket célozza, ahogyan azt a kémiai szúnyoggyérítés vagy szúnyogirtás teszi, hanem még lárva korban avatkozik be és akadályozza meg, hogy a faj kifejlődjön.

Fontos megjegyezni, hogy a készítmény semmilyen más élőlényt nem veszélyeztet, nem károsítja az ökoszisztémát, kifejezetten csak a szúnyoglárvára van hatással.

Idén már április közepén megkezdődött a város közigazgatási területén lévő nagy szúnyogtenyésző helyek lárvafertőzöttségi felmérése, majd május elején már be is avatkoztak, és augusztus végéig összesen tíz alkalommal végzett szúnyoglárva-irtást a Miskolci Városgazda - írják honlapjukon.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy országszerte küzdenek a szúnyogokkal; van, ahol inváziót kellett elszenvednie a helyi lakosságnak, Miskolcon azonban szerencsére megúsztuk a tömeges szúnyogcsapatokat.

Rámutatnak: akár saját portán is teret adhatunk a szúnyogok elszaporodásának, amennyiben az ott lévő állóvíz tárolására alkalmas berendezésekben – medence, hordó, tartály, vízgyűjtő edény – nem cseréljük rendszeresen a vizet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!