Ugrás a tartalomra

Hajnalban megérkezett az első ukrán menekült Miskolcra

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 28. hétfő 11:39
Egy hatvan év körüli nő hajnalban szállt le a Tiszai pályaudvaron, majd segítséget kért a rendőrségtől, jelezve, hogy a háborús Ukrajnából érkezett. Ideiglenesen a városházán szállásolták el.

A miskolci önkormányzatot értesítették, és az idegenrendészeti hivatal nyitásáig a városházán kapott helyet a menekült. A nő egyedül érkezett, úgy tudjuk, jó egészségi állapotban volt. A városházán élelmiszercsomagot is kapott, majd fél 8-kor jöttek érte az idegenrendészet munkatársai. A protokoll szerint ugyanis – mivel nem kettős állampolgár – az ügyét az idegenrendészet kezeli. 

A városháza sajtóosztálya elmondta, Miskolc lakásállományában vannak olyan ingatlanok, amelyeket a menekültek számára fel tudnak ajánlani, de ez a keret szűkös. Ezért is kérte Veres Pál polgármester tegnap a miskolci szállásadók segítségét: ha tudnak, szálláshelyekkel, ingyen vagy kedvezményesen segítsenek a városunkba érkező menekülteknek. 

A polgármester pénteken egyeztetett a miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökével | Fotó: Parai Roland

Miskolc felkészült a menekültek fogadására, de az intézkedések jelentős része nem a várostól függ, hanem az államtól. Ők rendelhetik el azt is, hogy a kollégiumokat vagy azokat az épületeket, amelyek menekültek befogadására alkalmasak, megnyissa annak tulajdonosa, üzemeltetője. Ennek ellenére – információink szerint – a város összehívott egy ülést, ahol szociális szakemberek, az ukrán nemzetiségi önkormányzat képviselője és segélyszervezetek képviselői is jelen voltak. 

Fontos megjegyezni, amennyiben kettős állampolgár érkezik a városba, azt magyar állampolgárként kell kezelni, azaz segélyt, szállást a rendeleteknek megfelelően kaphat. Ukrán állampolgár esetében bonyolultabb a helyzet, mint említettük is, rájuk az idegenrendészeti eljárás vonatkozik, amiben a városnak nincs vagy csak kisebb szerepe van. 

(Címlapképünk illusztráció; Ukrajnából érkező menekültek várakoznak egy tiszabecsi buszmegállóban 2022. február 24-én; fotó: Dimény András / 168.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!