Ugrás a tartalomra

Híd Kárpátaljáért – Egy emberként mozdult meg az ország

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 04. péntek 12:54
Soltész Miklós államtitkár szerint hosszantartó karitatív munkára kell felkészülni.

Fotó: Mocsári László

Lengyelország után hazánkba érkezett a legtöbb menekült az orosz-ukrán háború első hat napja alatt – ezt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke jelentette ki szerdán miskolci sajtótájékoztatóján.

Az eseményen elhangzott, szerdán délelőtt összeültek a megye, a város, a legnagyobb karitatív szervezetek és a rendőrség helyi vezetői annak érdekében, hogy összehangolják Borsod menekülthelyzettel kapcsolatos feladatait és a Magyarországra érkező háborús menekültek ellátását.

Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, Borsod-Abaúj-Zemplén védelmi igazgatása a világjárvány kapcsán már bizonyított, most viszont a háború miatt egy új kihívással néznek szembe.

- Mindenki felkészült a feladatra és a mostani megbeszélésen pedig megbeszéltük azokat az együttműködési kereteket, amelyet a megyében működő karitatív szervezetek révén ezt az összefogást ki tudjuk bővíteni – jelentette ki.

A kormány által indított Híd a Kárpátaljáért segélyakció koordinálja hat segélyszervezet – a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – munkáját és állami forrásokkal is hozzájárul a segítségnyújtáshoz. Soltész Miklós kiemelte, kedden éjfélig összesen száz háromezer ember ékezett hazánkba a háború sújtotta Ukrajnából (ez a szám egyébként cikkünk írásakor már jóval meghaladta a 116 ezret is – a szerző).

Soltész Miklós, az akcióért felelős államtitkár szerint Lengyelország után hazánkba érkezik a legtöbb menekült. Ma éjfélig több, mint 103 ezer ember érkezett Ukrajnából.

- Záhonytól Tiszabecsig öt segélypontot állítottunk fel. Az adományozóknak hála ezek már mind megteltek élelemmel és felszereléssel is. Emiatt Aranyosapátiban kialakítottunk egy ötezer négyzetméteres raktárt, ide fogják szállítani a felajánlásokat a segélyszervezetek, innen osztják majd el a segélypontokra. Arra kérünk minden jó szándékú embert, hogy éppen ezért a már említett hat karitatív szervezeten keresztül próbáljon segíteni, mert a határmenti települések mindennapi életét is biztosítanunk kell – mondta Soltész Miklós, aki hozzátette: türelmet kér azoktól is, akik önkéntesnek jelentkeztek, mert „sajnos hosszantartó munkára kell készülni”, ezért vélhetően minden segítő szándékú ember munkájára szükség lesz idővel.  

Az államtitkár szólt arról is, hogy Miskolcon is kialakítanak majd egy segélypontot. „A városba érkező menekültek mindenképp segítséget kaphatnak itt akár élelemben, akár pihenésben, akár olyan közigazgatási dolgokban, amelyekre szükség lehet a következő napokban, illetve hetekben” – tette hozzá.

Soltész Miklós kiemelte, bárki segíthet a menekülteknek. Aki pénzt szeretne adományozni, a 1357-es telefonszára sms-ben, vagy hívásban, vagy a Híd Kárpátaljáért számlaszámára (11711711-22222222) utalva tud, de tartós élelmiszert is szívesen fogadnak.
 

Híd Kárpátaljáért – segítség az ukrán menekülteknek
A Híd Kárpátaljáért elnevezésű program keretében az alábbi rendszer segíti a háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő ukrán embereket: A pénzbeli felajánlások érkezhetnek az adományvonal hívásával, sms küldésével vagy banki átutalással.
• adományvonal: 1357 (500 Ft/hívás, sms)  magyar telefonszámról hívható külföldről is
• számlaszám: 11711711-22222222
• a külföldi számlaszámról történő utaláshoz szükséges adatok:
- A számla tulajdonosa: Magyar Ökomenikus Segélyszervezet
Számlaszáma: 11711711-22222222
- IBAN szám: HU45 1171 1711-22222222
- SWIFT: OTPZSHUHB
• a külföldi számlaszámról történő utaláshoz szükséges adatok:
- A számla tulajdonosa: Magyar Ökomenikus Segélyszervezet
Számlaszáma: 11711711-22222222
- IBAN szám: HU45 1171 1711-22222222
- SWIFT: OTPZSHUHB

Természetbeni segítséggel:
• szálláshely felajánlásával (ellátással, pontos cím és elérhetőség megadásával)
– a szállás felajánlásokat a Máltai Szeretetszolgálat fogja össze: karpataljaert@maltai.hu e-mail címen.
• tartósélelmiszer felajánlásával – a karitatív szervezeteken keresztül.
- Miskolc önkormányzata is bekapcsolódott a gyűjtésbe, a Hivatal portáján le lehet adni az adományokat, amelyeket a város eljuttat a segélyszervezetekhez. A segélyszervezetek felhívták a figyelmet arra, elsősorban instant ételekre, tartós élelmiszerekre van szükség, ruhákra, bútorokra jelenleg nincs.

Felajánlásokat közvetlenül a karitatív szervezeteknél is lehet jelezni az alábbi elérhetőségeken:
Katolikus Karitász

e-mail: karpataljaert@caritas.org.hu
tel: +36 (1) 372 0910
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
e-mail: karpataljaert@maltai.hu
tel: +36 (70) 653 1324
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
e-mail: karpataljaert@segelyszervezet.hu
tel: +36 (70) 664 8645
Magyar Református Szeretetszolgálat
e-mail: karpataljaert@jobbadni.hu
tel: +36 (80) 296 844
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány
e-mail: karpataljaert@baptistasegely.hu
tel: +36 (20) 886 2292
Magyar Vöröskereszt
e-mail: karpataljaert@voroskereszt.hu
tel: +36 (1) 374 1374

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!