Ugrás a tartalomra

Hírek Törökországból - életeket mentettek a miskolciak

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 10. péntek 12:52
Megmozdult a világ, hogy segítsen Törökországban és Szíriában a pusztító földrengés után. A magyar mentőcsapat tagjaként jelenleg Antakya városában küzd az emberéletekért a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője, Mezősi Tamás és mentőkutyája, Trafi is. Lehoczki Lászlóról és a Spiderről is újabb hírek érkeztek.
Pihenés az autóban. Az Antakyában készült fotón Mezősi Tamás és Trafi (b), mellettük Löcher Zsuzsanna katonaorvos és Scotty. | Fotók: Kröpfl Erzsébet, a Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány munkatársa

„Sok az utórengés. Utcán és autókban élnek az emberek. Tüzet raknak mindenütt, raknak rá minden szemetet, sok a füst” – üzente tőmondatokban a vele a kapcsolatot tartó kutyaiskolának Mezősi Tamás.

Trafival a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport tagjaként, a Kutyákkal az Életért Alapítvány "színeiben" tartózkodik Törökországban. Eddig tíz embert találtak meg a romok alatt, köztük két túlélőt sikerült kimenekíteniük. Kora reggeltől késő estig tart a kutatás. Nagyon fáradtak már, de a megmentett életek erőt adnak nekik a fizikailag és lelkileg nehéz munkához.

„Annyira elkapott minket a lendület, hogy életeket mentsünk, hogy szerdán még az előre eltervezett váltásokat sem tartottuk, és a csapat minden tagja egész nap dolgozott - mesélte Mezősi Tamás. - Az első napokban a legnagyobb az esélye annak, hogy élő embereket találjunk a romok alatt, ami az idő múltával sajnos egyre csökken. Munka közben volt lehetőség arra, hogy szusszanjunk egyet, és pihentessük a kutyáinkat is, miközben a jelzésüket műszerekkel ellenőriztük, és a túlélők kiemelésének megszervezése alatt is. A csapatunkba tartozó emberek és kutyák jól vannak, nem sérültünk meg a romok között”.

A kutyaiskola közleménye szerint jelenleg a Tamás által kiképzett Trafi az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is.

A magyar mentőcsapatok versenyt futnak az idővel Törökországban. A földrengés vasárnapról hétfőre virradóra történt, ahogy az idő telik, egyre kevesebb az esély, hogy túlélőt találjanak.

Lehoczki László és a Spider mentőcsoport már kedden a helyszínre sietett, szerdán pedig az első túlélőt is megtalálták Adanában. A helyszíni információkat Lehoczki László hivatalos Facebook-oldalán csöpögtetik, nyilván a rengeteg feladat, az emberi életek mentése, de az akadozó internet miatt is napi egy-egy hírmorzsa érkezik haza. Adanában a Spider előtt még nem járt mentőcsapat, a körülmények nagyon rosszak, ráadásul egy 5,3-as utórengés is nehezítette a munkát szerdán. Csütörtökön átszállították egy másik helyszínre Lehoczki Lászlóékat, ahol - tájékoztatásuk szerint - "sajnos sok elhunytat találtak", a kiemelésükben segítettek. Jelenleg ez a legutolsó információ a miskolci mentőcsapatról.

Az utórengések mellett a zord időjárási körülmények miatt is egyre fogynak a romok alatt rekedt túlélők esélyei. A magyar mentőalakulatok cikkünk megírásának pillanatáig - ez péntek kora délután - összesen huszonhét túlélőt és több tucat holttestet találtak a romok között a dél-törökországi Hatay tartományban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor kutató-mentő csapata, az Életjel szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport, a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőalakulatai mentették ki a huszonhét túlélőt.

Szerdán megérkezett a helyszínre a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet 31 fős és hat kutyából álló alakulata, csütörtökön pedig csatlakozott az OKF mentőcsapatához a Terrorelhárítási Központ 18 fős egysége is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius segélyakciót indított a törökországi és szíriai földrengés miatt otthontalanná lett családokat támogatására.

A földrengés sújtotta területen egyébként közel 50 ország 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak.

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása, a térségben tartózkodó 16 magyar állampolgárral pedig felvették a kapcsolatot, mindannyian jól vannak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!