Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A békéltető testületi eljárás új szabályai – 1. rész

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2023. október 21. szombat 12:03
Miskolci olvasónk keresett meg levelével, amelyben arra kért választ, hogy a békéltető testületek a jövőben valóban online működnek –e, mert erről hallott, és nem tudja, hogy igaz-e a hír.

Valóban változnak a békéltető testületekre vonatkozó szabályok a jövő év elejétől. Az elérhetőbb fogyasztóvédelemről szóló 2023. évi XX. tv. számos újítást vezet be 2024. 01. 01-jétől a fogyasztóvédelem rendszerében.

A fogyasztóvédelmi békéltető testület immár 25 éve a fogyasztók érdekében tevékenykedik. A békéltető testület feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a felek között. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors és költségkímélő érvényesítése érdekében.

Ez idáig vármegyénként szerveződtek a békéltető testületek. Jövő évtől regionális illetékesség lép életbe, Miskolc székhellyel működik a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Békéltető Testület, és illetékessége Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyére, Heves Vármegyére és Nógrád Vármegyére terjed ki. Ez azt jelenti, hogy az ezekben a megyékben élő fogyasztók a Miskolcon működő békéltető testületet kereshetik meg panaszaikkal.

Az új szabályok szerint a békéltető testület tagja - a főszabály alapján - egyedül jár el. Az egyedül eljáró testületi tagnak jogi felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie. A békéltető testület a meghallgatást személyes jelenlét nélküli, hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszköz útján, online formában tartja meg. Ha azonban a fogyasztó kéri, a békéltető testület személyes meghallgatást tart.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!