Ugrás a tartalomra

Érkeznek az értesítők az önkormányzattól

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 15. hétfő 11:55
A helyi adók második félévre esedékes összegeit szeptember 15-ig fizethetik meg az adózók pótlékmentesen, kivéve a telekadót, amit december 15-ig lehet megfizetni.

A polgármesteri hivatal adó osztálya augusztusban küldi meg az adózók részére azokat az értesítéseket, amelyek a II. félévre vonatkozó fizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatosan adnak tájékoztatást. A kivonatot az augusztus 8-i állapotról bocsátják ki, és az építményadó, a helyi iparűzési adó, a telekadó és a gépjárműadó fizetési kötelezettséget, valamint a lejárt esedékességű tartozásokat tartalmazza.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat tavaly január 1-től a NAV látja el, ezért az idei gépjárműadó fizetési kötelezettségről a NAV értesíti az adózókat, a befizetési kötelezettségeket a NAV által megjelölt számlaszámokra kell teljesíteni.
A kormány a 2022. évben végződő adóév vonatkozásában is fenntartja a helyi iparűzési adó mértékének egy százalékban történő megállapítását. Erre tekintettel a 2022. évre is fennmarad a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozó (a továbbiakban: KKV) adóalanyok részére a helyi iparűzési adóelőlegek 50 százalékkal történő csökkentése.

A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó adóalanyok, akik/amelyek a helyi iparűzési adó alapjának egyszerűsített – tételes – módon történő megállapítását választották (a továbbiakban: KATA adóalany), a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény 2022. szeptember 1. napjától hatályos rendelkezései alapján, a korábbi KATA szabályozás szerinti adóalanyiság a törvény erejénél fogva 2022. augusztus 31. napjával megszűnik, ezért a KATA adóalanyoknak, a 2022. szeptember 1. és 2022. december 31. napja közötti időszakra vonatkozó tételes helyi iparűzési adó időarányos része hivatalból törlésre kerül, azonban esetükben az adószámla kivonat még nem tartalmazza az időarányos törlés összegét.

Az E-önkormányzat portálon valamennyi adónem tekintetében lehetőség van a helyi adóegyenleg (adószámla és a felszámított késedelmi pótlék) elektronikus lekérdezésére., illetve az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettség elektronikus úton, bankkártyával történő megfizetésére. Az elérhető szolgáltatások igénybevételéhez KAÜ azonosítás szükséges.

Bővebb tájékoztatás a miskolc.hu honlapon érhető el.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!