Ugrás a tartalomra

Fej-fej mellett - minden szavazat számít

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. április 02. szombat 15:25
Ugyanannyi százalékra számíthat a biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz és az ellenzék listája is a választás előtti utolsó mérés alapján - derült ki a Publicus Intézet méréséből. A minap.hu-nak nyilatkozó intézeti vezető, Pulai András szerint a háború és a megélhetési gondok határozták meg a kampányhajrát országosan. A települések szintjén pedig a kampányba „beleálló" polgármesterek népszerűségükkel és cselekvési erejükkel sokat lendíthetnek a támogatott jelölt sikerén.

A lehető legszorosabban alakul a vasárnapi választás kampánya, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája is a biztos szavazó pártválasztók 47 százalékénak voksára számíthat – derült ki a Népszavának kutató Publicus Intézet felméréséből, aminek eredményét szombat reggel publikálta az országos lap.

Az intézet vezetőjét telefonon arra kértük, hogy egy nappal az április 3-ai választás előtt értékelje a méréseket.

- Az ellenzék újra felzárkózott a Fidesz mellé, a trendfordulót a háború hozta el; különösen most, az utolsó héten láttuk azt, hogy a kormánypárt szavazóinak csökken a részvételi hajlandósága, az ellenzéki szavazók esetében viszont épp ellenkezőleg: növekszik. A két tábor régóta hasonló nagyságrendű, csak a részvételi hajlandóságban volt döntő a különbség. Ez most megváltozott - mutatott rá Pulai András.

A Publicus Intézetnél úgy látják, hogy a választók számára az az elfoglalt stratégiai pozíció jelent gondot a Fidesznél, amit az elmúlt 12 évben szisztematikusan építettek. A részvételi hajlandóság csökkenése a kormánypárt támogatóinál részben ennek tudható be.

Pulai András. | Fotó: a Publicus Intézet vezetőjének hivatalos Facebook-oldala

„A háború kitörése után nagyjából bármit kommunikálhatott a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök - hiteltelennek tűnt a választók szemében, hiszen évek óta építette a barátságot az orosz elnökkel".

A háború mellett mostanra még egy fontos ügy maradt: a megélhetési gondok, növekvő inflációval, csökkenő reálbérekkel, és az egyre egyértelműbben jelenlévő problémákkal. Csak minimális tűzoltást jelentett Pulai András szerint, hogy a kampány első felében „irgalmatlan mennyiségű pénzt" dobott szét a kormány.

Az osztogatás ellenére is magas, 27-28 százalékos a bizonytalanok aránya. A Publicus vezetőjétől megtudtuk, hogy közülük 7 százalékra mérték a taktikai bizonytalanokat, ők várhatóan el fognak menni szavazni. Többségük, 61 százalékuk ellenzéki szavazó, és csak 39 százalék szavazna a Fideszre, ha részt venne a vasárnapi választáson.

„Több tartaléka van tehát mozgósítani az ellenzéknek a bizonytalanok körében"

- fogalmazott Pulai András, aki szerint ez előrevetít egy nagyon szoros hazai listás eredményt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a szoros állás miatt egy enyhe ellenzéki listás győzelemnél nagyon könnyen lehet, hogy összességében a Fidesz fog nyerni a listás eredményhez adódó határon túli és az egyéni képviselői szavazatokkal.

Miskolcra is kitért a kutatóintézet vezetője. Kiemelte, a borsodi megyeszékhelyen is érdemben segíti az ellenzéki oldalt, hogy egy kihívója van a fideszes jelölteknek. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy nem elég az ellenzéki oldal optimizmusa, hogy viszik mind a két választókerületet:

„Nem elég megnyerni: a győztes kompenzációs szavazatok miatt nagyon meg kell nyernie az ellenzéknek, hiszen azok a plusz szavazatok az országos listán hasznosulni fognak. Nincs eléggé megnyert választókerület."

Végül kitért arra, hogy a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban, így Miskolcon is nagyon aktívan részt vesznek a kampányban a polgármesterek. Méréseik szerint nagyon magas, akár 70 százalékot is meghaladó a támogatottságuk.

„A kampányban jól tudták hasznosítani a népszerűségüket, cselekvési erejüket, hatásukat és kisugárzásukat a közösségekben. Nem azt mondom, hogy varázserővel bírnak, de ahhoz közeli erővel"

- fogalmazott Pulai András, a Publicus Intézet vezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!