Ugrás a tartalomra

A galéria erősítené Miskolc kulturális életét

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 09. kedd 12:19
Az új tagintézmény-vezető 2013 és 2018 között már irányította a Miskolci Galériát, az intézmény élén most Kónya Ábelt váltotta.
Fotó: Mocsári László

Három évre ismét megválasztották Kákóczki András Leventét a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetőjének, aki az elődök nyomdokain szeretné népszerűsíteni a kortárs képzőművészetet és még inkább kulturális színtérré tenni a galériát. 

Ismét bizalmat kapott

- Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2000-től dolgozom itt a Miskolci Galériában. A Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működtünk már az elmúlt időszakban 2013 és 2018 között is, amikor szintén én voltam a tagintézmény-vezető – idézte fel Kákóczki András Levente, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese és a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője. - Nem olyan nagy a Miskolci Galéria szakembergárdája, így tavaly októberben újra megpályáztam ezt a pozíciót, amely egyben a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettesi titulusa is. Négyen jelentkeztünk, aztán személyes meghallgatást követően december 4-én megszületett a döntés. 


Kiemelkedő művészeti tér

A Miskolci Galéria országszerte és határokon túl is ismert és elismert. 
- Vezetőnek lenni megtisztelő teher, aminek van egy szép oldala, de óriási kihívás is. Itt nem feltétlenül a szakmai dolgokra gondolok, hanem arra, hogy mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez. A múzeumhoz kapcsolódva szeretnénk jobban erősíteni Miskolc kulturális életét és ismertségét. Nagy erősségünk, hogy a Miskolci Galéria egy nagyon jó brand, kiemelkedő kortárs művészeti tér és intézmény. További célom a kiállítások mellett, hogy kulturális színtér is legyünk. Szeretnénk becsalogatni az embereket és közelebb hozni hozzájuk a kortárs képzőművészetet – emelte ki a tagintézmény-vezető. 


A grafikáé a főszerep

A következő években lehet számítani kortárs társművészetek megjelenésére is. 
- A programok tekintetében folytatjuk azt, amit az eleink már felépítettek. Az ez évi kiállítási program már a tavalyi évben elkészült. Továbbvisszük a nyitottságot és a beszélgetős alkalmakat. A fő irány a kortárs képzőművészet, ezen belül pedig a sokszorosított grafika lenne, megtartva a grafikai triennálék és téli tárlatok hagyományait, valamint lesznek emlékkiállítások is. Együttműködünk a művészeti képzést folytató miskolci középiskolákkal. Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki az elmúlt években mind Egerrel, mind a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel. Jelenleg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tárlata látható itt. Emellett szeretnénk nyitni a határon túl Kassa és Lengyelország irányába. A következő években pedig az úgy nevezett kortárs társművészetekhez - építőművészet, iparművészet, fotóművészet – kapcsolódó alkotók munkáit mutatnánk be.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!