Ugrás a tartalomra

Hadik: „mi vagyunk a bajnokok” – bár ez még nem hivatalos

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 08. kedd 10:06
Az idei utolsó versenyen, a veszprémi lőtéren rendezett Mikulás-ralin még négy versenyzőpáros is esélyes volt a bajnoki címre, de a pontelőnnyel érkező Hadik András és navigátora, Kertész Krisztián taktikus versenyzéssel megnyerte az összetettet. A célnál bajnokot hirdettek, a sportág vezetése biztosította a miskolci párost, hogy ők nyerték a bajnokságot, azonban – szabályértelmezési problémák miatt – a hivatalos állásfoglalásra még várni kell.

– Nem kellett nyernünk a bajnoki címhez, tizenegy pontos előnnyel érkeztünk Veszprémbe, ennek megfelelően alakítottuk a stratégiánkat. A híres-hírhedt lőtéri murvafutamon bármi megtörténhet, defektet lehet kapni, kitörhet a futómű, így – előnyünk tudatában – óvatosabban, de az előttük lévők eredményeire figyelve versenyeztünk. Most pedig várjuk, hogy milyen döntés születik a bajnoki címről… – vegyes érzésekkel, visszafojtott örömmel, és némileg feszült várakozással nyilatkozott a minap.hu-nak Hadik András.

Forrás: mnasz.hu/Gajár Gyula

„Egyértelműen az volt a cél, hogy megnyerjük a magyar bajnokságot. Ez sikerült is: a célban kihirdették a bajnokot, de most meg kell várnunk a végleges eredménylistát, csak akkor örülhetünk igazán.”

Ez talán napokon belül várható – tette hozzá a DVTK SE pilótája, aki legnagyobb riválisát, Turán Frigyest a záró szakaszon szerzett egy ponttal előzte meg a végelszámolásnál. A futamot Turán nyerte, a cseh Cais és a harmadikként befutó Bútor Róbert előtt. Hadikék negyedikek lettek.

A végeredmény mégsem hivatalos egyelőre, szabályértelmezési problémák miatt kérdéses, hogy Hadik vagy Turán zárta-e az élen a rali országos bajnokságot.

Ez pedig a következőre vezethető vissza:

A bajnokságot eredetileg nyolcfutamosra tervezték, ezt azonban a világjárvány miatt csökkenteni kellett hatra. Nyolc verseny esetében az alapkiírás szerint legalább három helyszínen rajthoz kell állni ahhoz, hogy a bajnoki értékelésbe beleszámítson egy páros eredménye. A bajnoki cím sorsát érintő „zavart” az kelti, hogy a ralisport szakági bizottság – egy héttel a Mikulás-rali előtt – külön határozatot hozott a külföldi, valamint a „beugró” versenyzők értékelésére vonatkozóan. (A szakági bizottságnak mások mellett egyébként tagja Turán is…)

A - nem hivatalos - bajnok. Fotó: Mocsári László

A minimumot két futamra csökkentették, tehát legalább kettő versenyen el kellett indulni ahhoz, hogy az utolsó bajnoki futamon valaki pontot kapjon. A szövetség ezt a döntést annak érdekében hozta meg, hogy a bajnoki címre esélyes négy páros között a pályán dőljön el a végső győzelem sorsa, és a külföldi, valamint a „szabadkártyás” indulók ne tudjanak beleszólni ebbe a küzdelembe. Nos, ennek a szabálynak az értelmezése némi „zűrzavart” hozott. Mégpedig:

a gondot az okozza, hogy kérdéses: a két futamon való részvétel a Mikulás-rali előtti eseményekre vonatkozik, vagy a most vasárnapi versennyel együtt értelmezendő. Egy párosnak, Bútoréknak ugyanis – akik épp Hadikék előtt végeztek vasárnap – a Mikulás-rali volt a szezonban a második versenye.

A drámai végjáték után tehát úgy tűnik, a fehér asztalnál fog eldőlni a bajnoki cím sorsa. Jelenleg is tart a szabályok és a kiegészítő határozat értelmezése, a szövetség türelmet kért a versenyzőktől és a szurkolóktól. Döntés néhány napon belül várható.

További hírek

Olvasnivaló