Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napja - Orosz-Stefán Renáta kapta idén a Mazsaroff-díjat

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 22. vasárnap 12:09
Ezúttal nem a megszokott helyszínen, hanem a Pannon-tenger Múzeumban adták át - idén már a tizenötödik alkalommal - a rangos elismerést szombat délelőtt a magyar kultúra napja alkalmából.

Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője a Mazsaroff-díj kapcsán azt mondta, ez egy nagyon fontos elismerés, mert több generációt köt össze.

- Mazsaroff Miklós özvegye részéről fontos emberi gesztus volt a díj megalapítása, amivel a fiatal miskolci művészeket támogatja. Emlékezhetnek rá, hogy a kezdet számukra is mennyire nehéz volt, mennyire tudtak érvényesülni, miközben a megélhetésükről is gondoskodni kellett. A díj azonban nem pusztán anyagi támogatást jelent: azzal, hogy a múzeum és a galéria már a kezdetektől az ügy mellé állt, teret és figyelmet tud biztosítani a fiatalok első kiállításának - húzta alá.

Nemcsak az energiaköltségek lefaragása miatt kiválasztott helyszín volt rendhagyó idén: ahogy Kónya Ábel is említette, szokás, hogy az előző évi díjazott kiállítását ilyenkor tekinthetik meg a kultúra szerelmesei. Nos, a helyszínváltozás miatt idén ez picit eltolódott, de sokat azért nem kell várni: a tervek szerint április elején nyitják meg a Miskolci Galériát a téli tárlattal, majd az azt követő héttől láthatjuk a Mazsaroff-díjas Szeszák Ádám kiállítását.

Mazsaroff Miklós Alsózsolcán született 1929-ben. Szülei Magyarországra települt bolgárkertészek voltak. Az 1970-es években vált országosan ismert és elismert festővé. 1981-ben Munkácsy-díjat, 1985-ben pedig Izsó Miklós-díjat kapott. Számos hazai országos kiállításon és több külföldi csoportos kiállításon vett részt. 1997-ben hunyt el Miskolcon. Emlékére özvegye a pályakezdő képzőművészek támogatására megalapította a Mazsaroff Miklós-díjat, melyet 2009-ben ítéltek oda először.

Az előző évi díjazott is jelen volt természetesen a szombati eseményen. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon várja már, hogy megnyithassa saját kiállítását áprilisban.

- A terveim szerint az elmúlt három év munkáiból fogok kiállítani mintegy húsz képet. Ezek javarészt fapáccal készült festmények, amiket akrillal ötvöztem - mondta Szeszák Ádám.

Az eseményen levetítették a 25 évvel ezelőtt elhunyt Mazsaroff Miklósról készült portréfilmet, a Közművelődési Módszertani Központ Miskolc 1987-ben elkészült filmjét Goda Gertrúd művészettörténész rendezte. A film érezhetően meghatotta az özvegyet, de maga Maria Nikolaeva is bevallotta: bizony könnyeket csaltak a szemébe a régi emlékek.

- A férjem nagyon szerette az embereket, nagyon szerette Miskolcot és ezt a régiót. Mindent, amit csak tudott, odaadott a városnak. Az ő emlékéért is hoztam létre a díjat. Hogy egy kezdő festő jövedelme mennyire kevés, azon sajnos nem tudok változtatni, de kap egy lehetőséget, hogy kiállításon mutatkozhasson be - emelte ki.

Az idei díjazott: Orosz-Stefán Renáta. | Mocsári László képgalériája

Most ezt a lehetőséget megkapja Orosz-Stefán Renáta képzőművész, művésztanár is, ő vehette át ugyanis idén a Mazsaroff-díjat.

- Meglepett az elismerés, de rendkívül megtisztelő számomra, hogy én vehettem át idén a díjat. Vegyes technikával dolgozom, szeretek kísérletezni az anyagokkal, a festés mellett kollázs, varrás, hímzés is szerepel a repertoáromban, de a grafikában is szoktam kísérletezgetni. Pár éve kialakult egy új formanyelvem, amiben a fő motívumokat a gyerekek, az állatok, a közöttük lévő kapcsolat és játékosság adja. Bevallom őszintén, nagyon sokat tanultam a gyerekektől - főleg, hogy milyen szabadon használják az eszközöket; szinte úgy tűnhet, mintha véletlenszerű lenne, pedig van benne hatóerő, amik engem nagyon inspirált - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!