Ugrás a tartalomra

Minőséget képviselnek határon innen és túl

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 24. hétfő 13:54
Kevesebb mint egy hónapig tart még a felvételi időszak a középiskolákban, ugyanis február 18-áig kell eldönteniük a nyolcadikosoknak, hol szeretnének továbbtanulni. A diákok első nagy megmérettetését, a központi írásbeli felvételi vizsgát január 22-én tartották. A középfokú felvételik legfontosabb tudnivalóiról Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja tájékoztatta lapunkat.

– Hogyan alakul idén a középfokú felvételi eljárás menetrendje?

– A diákoknak február 18-áig van lehetőségük jelentkezni a kiválasztott középiskolá(k)ba, és eddig kell a jelentkezési lapokat is leadni. A végső döntést megelőzően érdemes picit több időt szánni a közös gondolkodásra; sorra venni a gyermek vágyait, ezzel párhuzamosan pedig a képességeit és eddigi teljesítményét is górcső alá venni. Éppen ezért azt szoktuk javasolni a hozzánk forduló diákoknak és szülőknek az iskolaválasztás tekintetében, hogy jelöljenek meg egyet a vágyaik szerint, egy olyat, amelynek leginkább realitása van és egyet vésztervnek. Ezt megelőzően kerül sor – ebben az évben január 22-én – a diákok első nagy megmérettetésére, a központi írásbeli felvételi vizsgára, amelynek eredményét a diákok még a felvételi lapok beadási határidejét megelőzően, február 7-én ismerhetik meg. Ez már iránymutatásként szolgálhat a vágyott középiskolába történő bejutás lehetőségéről.

– A felvételi jelentkezési határ­idő mellett milyen más fontos, megjegyzendő határidők vannak még?

– Február 22-étől tartják a szóbeli felvételi vizsgákat – akiknek szükséges szóban is bizonyítani. Március 16-áig a középiskolák tanulmányi területenként nyilvánosságra hozzák a jelentkezők felvételi jegyzékét, amelynek ismeretében március 21-22-én van lehetőség a tanulói adatlapok módosítására. A sorrendbe új iskolát már nem, de a sorrendben szereplő iskolához tartozó új tanulmányi területkódot még lehet rögzíteni. A felvételi eredményekről a felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján április 29-éig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek (szülőnek), továbbá az általános iskolának is. Az iskola által meghozott döntés ellen azonban jogorvoslattal lehet élni.

– Milyen fontosabb teendői vannak a diákoknak a felvételi során?

– Amennyiben a tanuló jelenleg nyolcadik évfolyamba jár, a felvételi lapok kitöltését és a felvételi eljárással kapcsolatos adminisztrációt a tanuló általános iskolája intézi. Az eljárás során elvégzendő legfontosabb teendőkről az általános iskolával szükséges egyeztetni.

– Mi történik akkor, ha valaki nem tud megjelenni a vizsgán a kiírt időpontban?

– Ha egy diák valamilyen igazolt okból kifolyólag nem tud részt venni a felvételi vizsgán, úgy január 27-én, 14 órakor a pótló írásbeli felvételi vizsga időpontjában a felvételi vizsgakötelezettségének eleget tud tenni. A járványhelyzetre való tekintettel az intézményeknek még egy pótló vizsgaidőpontot kell biztosítani, ez február 4-e, amely időpontban a diák kérelem alapján vehet részt a vizsgán.

– A járványügyi korlátozások hogyan érintik a felvételizőket? Mire kell odafigyelniük?

– A felvételi vizsga napján nem érvényes a belépési korlátozás az intézményeinkbe, viszont a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében az intézményvezető dönthet úgy, hogy a központi írásbeli vizsga napján a belépést kizárólag a vizsgázók részére engedélyezi. Az egyéb speciális szabályokról kellő időben értesítettük a szakképző intézményeinkben vizsgázókat annak érdekében, hogy azoknak eleget tudjanak tenni. Minden érintett iskolánkban az egy vizsgateremben vizsgázók számát 10 főben maximalizáljuk, valamint legalább 1,5 méteres távolságot biztosítunk a vizsgázók között.

– Mennyire széles az Miskolci Szakképzési Centrum képzési skálája?

– Számunkra hatalmas öröm, hogy elmondhatjuk, minden iskolánk és az intézményeinkben oktatott szakma iránt növekvő érdeklődést tapasztalunk. Ez köszönhető a szakképzés új rendszerének, az olyan lehetőségeknek, mint az általános szakképzési ösztöndíj vagy a legújabb támogatási forma, az Apáczai-ösztöndíj meghirdetése, valamint annak a széles körű képzési palettának, amit iskoláink biztosítanak a diákok számára. Az ország egyik legnagyobb szakképzési centruma vagyunk. Közel 7000 tanulónk van (a felnőtt tanulókkal együtt), és szinte minden ágazatban indítunk képzéseket. Az elektronika és elektrotechnika, a specializált gép- és járműgyártás, valamint a gépészet ágazataiba tartozó képzéseken túl az építőipar, a gazdálkodás és menedzsment, a szépészet és a szociális ágazat szakmai képzései mellett a turizmus-vendéglátás ágazatáig nyújtunk szakmaszerzési lehetőségeket az érdeklődőknek.

– Mely képzések iránt érdeklődnek leginkább a diákok?

– Az eddigi tapasztalatok alapján a legnépszerűbb ágazatok az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás ágazat az iskoláink vonatkozásában. Ezekbe az intézményeinkbe többszörös a túljelentkezés, így nagyon nehéz bejutni. A dinamikusan növekvő érdeklődés megmutatkozik a felvett diákjaink számában; az idei tanévben közel 30 százalékkal több 9. évfolyamos tanuló kezdhette meg nálunk tanulmányait, mint az előző tanévben.

 

 

További hírek

Olvasnivaló