Ugrás a tartalomra

Miskolc fejlődéséért dolgoznak nap mint nap

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 24. szombat 19:37
A Miskolc Holding Zrt. 15 éves fennállása alkalmából készült sorozatunkban ezúttal a Gazdaságfejlesztési és Ingatlangazdálkodási Igazgatóság munkáját ismerhetik meg az olvasók.
Beke Tibor, Juhász-Nagy Judit és Halmai Gyula. Fotó: Juhász Ákos

A Miskolc Holding Zrt. szervezeti egységeként a Miskolc Holding Gazdaságfejlesztési és Ingatlangazdálkodási Igazgatósága az önkormányzat nagy múltú ingatlanos cége, a „MIK” 2017-es beolvadását követően jött létre. Feladatait a 2020 januári 114 fő helyett jelenleg 94 fővel látja el.

- A Miskolc Holding Gazdaságfejlesztési Igazgatósága az önkormányzat és a Holding megbízásából egy közszolgáltatási szerződés keretében lát el stratégiai jelentőségű feladatokat a város gazdaságfejlesztése érdekében. A kis létszámú, fiatal, tehetséges, nyelveket beszélő csapat elsődleges feladata a városba érkező és a városban működő vállalkozások egyablakos támogatása - kezdte a szakterület bemutatását Halmai Gyula gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgató.

A Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési szakterülete három fő tevékenységet lát el. A befektetésszervezés, azaz az új befektetések Miskolcra vonzása mellett a vállalkozásfejlesztési tevékenység a már itt működő helyi cégek működését támogatja, míg a Foglalkoztatási Paktum projekt keretein belül a városi foglalkoztatás fejlesztése és a munkanélküliség csökkentése áll a középpontban.

Új befektetők vonzása

- A befektetésszervezési tevékenység munkája tud igazán látványos lenni, amikor egy új cég valósítja meg a beruházását városunkban, új tevékenységgel és számos munkahellyel bővítve a város életét. Ennek érdekében az ezzel foglalkozó csoport munkájának középpontjában új befektetők városunkba vonzása és tevékenységeik elindításának legszélesebb körű támogatása, menedzselése áll – ezt már Juhász-Nagy Judit, a gazdaságfejlesztési terület igazgatója teszi hozzá. A város és a térség ipari parkjainak, üzleti ingatlanainak hasznosítása kiemelt helyen szerepel a város gazdaságfejlesztési céljai között, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a 2005-ben létrehozott Miskolci Ipari Park és a 2009-ben megalapított Miskolc Déli – ma már – Tudományos és Technológiai Park minél több cég számára kínáljon megfelelő helyszínt. Ehhez kapcsolódóan már 2008-ban külön rendeletet alkotott az önkormányzat, mely az újonnan betelepülő cégeknek adható támogatásokat rögzíti.

- A csoporthoz a befektetői megkeresések vagy a cégektől közvetlenül vagy az erre szakosodott állami tulajdonú szakmai szervezet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) munkatársainak közvetítése által jutnak el, melyekre minden esetben komplex szakmai kiajánlási csomaggal válaszolunk. Ezen dokumentáció összeállítása rendkívül alapos, tudatos és dinamikus előkészítést igényel, hiszen a legtöbb esetben az ügyfeleink nagyon rövid határidőn belül, magas szakmai minőségű anyagot várnak el. A felelősség és a nyomás jelentős, hiszen több millió eurós volumenű beruházások lehetséges helyszíneként kell Miskolcot az ügyfeleink látóterébe helyeznünk. A csoport munkája egy sikeresen aláírt ingatlanadásvételi szerződéssel azonban korántsem ér véget, jellemzően a munka nagyobb része csak ez után következik a cégeknek nyújtott, működésük elindításához szükséges projektmenedzseri feladatok teljesítése által. Éppen ezért kollégáinknak rendkívül felkészültnek kell lenniük ahhoz, hogy sikeres ajánlatokat tehessünk le ügyfeleink asztalára, valamint hogy hozzásegítsük őket egy gördülékeny és eredményes induláshoz. Egyidejűleg kell maximálisan tudatában lenniük az ipari ingatlanokat érintő műszaki kérdésekkel, a város, az ország, de akár az egész közép-kelet európai térség aktuális gazdasági tendenciáival és a helyi munkaerőpiaci viszonyokkal. Mindemellett a társosztályokkal, szakhatóságokkal, közműszolgáltatókkal és természetesen elsősorban az ügyféllel történő folyamatos kapcsolattartás miatt kitűnő kommunikációs és munkaszervezési készségekkel kell rendelkezniük, magabiztos idegennyelv-tudással kiegészülve - részletezte Juhász-Nagy Judit.

Kulcsfontosságú elem

- Mindezek alapján kijelenthető, hogy a befektetésszervezés a város gazdaságfejlesztési programjának egyik kulcsfontosságú eleme. Szerencsére az is elmondható, hogy az elmúlt időszakban a csoport igen eredményesen végezte munkáját, hiszen több új nemzetközi beruházás választotta Miskolcot színhelyéül, melyekről a helyi és országos sajtóban is értesülni lehetett. Kiélezett verseny folyik a hazai és nemzetközi szinten a beruházások elnyerése érdekében, különösen igaz ez bizonyos iparágakra, mint az autóipar – azon belül az akkumulátoripar – vagy a vegyipar esetében. Nap mint nap azért dolgozunk, hogy városunk ebből a versenyből minél többször kerüljön ki győztesként - zárta a szakterület ismertetését a gazdaságfejlesztési igazgató.

Fokozott takarékosság

- Az ingatlangazdálkodási igazgatóság Miskolc forgalomképes vagyonának legértékesebb részét, „a családi ezüstöt”, közel 5000 bérlakást és mintegy 1500 üzleti ingatlanát kezeli - mondta az igazgatóság másik fontos szakterületének bemutatását illetően Halmai Gyula gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgató. Ebbe beletartozik a lakás-és helyiséggazdálkodással kapcsolatos teljes körű ügyintézés, ügyfélszolgálatok működtetése, a létesítménygazdálkodási feladatok megszervezése, és itt működik a város piacvezető társasházkezelési részlege is.

- A járványhelyzet a szakterületünket is sújtotta, az elmúlt évben a bevételek kiesése fokozott takarékosságra sarkallt bennünket is, ennek ellenére elkötelezett kollégáink például rekordszámú lakáspályázatot bonyolítottak le - mondta Beke Tibor ingatlangazdálkodási vezető. A pandémia kezdetekor merült fel az igény a személyes kontaktust nem igénylő ügyintézési lehetőségekre, ezért az online ügyfélszolgálat azonnali elindításán túl, az országban elsőként sikerült megszervezni az online lakáspályázati rendszert, melyet azóta már több ezer pályázó megelégedéssel tudott használni.

Debütál az új weblap

A kezelt ingatlanállomány üzemeltetését, bérlemény-ellenőrzését, a felmerülő karbantartási feladatok elvégzését, valamint a lakások felújítását, a romos ingatlanok bontását koordinálják a létesítményüzemeltetési csoport munkatársai. Itt történik az ingatlanok kataszteri nyilvántartása és az értékesítésre kerülő ingatlanok értékbecslése is. Az ingatlangazdálkodási igazgatóságon belül működik Miskolc piacvezető társasházkezelő csoportja is, ami csaknem 240 társasház 12.000 db albetétjét kezeli a Szilvás utcai és a Győri kapui irodáin keresztül. Az üres, jelenlegi állapotuk miatt nem kiadható ingatlanok folyamatos felújítása, a 35 év alatti fiatalok és a nyugdíjasok megfizethető bérlakáshoz jutásának elősegítése a közeljövő fontos feladata. Néhány hét múlva debütál az ingatlangazdálkodási igazgatóság új weblapja, amely a lakások és üzleti ingatlanok tekintetében is strukturáltabban, a mai kor igényeinek megfelelően, könnyen kezelhetően fogja ellátni információval a lakások és az üzleti ingatlanok iránt érdeklődő ügyfeleinket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!