Ugrás a tartalomra

Olyan számára az írás, mint a lélegzés

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 04. vasárnap 09:36
Köteles Petra első könyve tavasszal jelent meg digitális formában.
Köteles Petra. Fotó: Mocsári László

Tízéves kora óta ír regényeket a Miskolchoz ezer szállal kötődő Köteles Petra, akinek a közelmúltban jelent meg első könyve, a Repugno. A Phaedra Colt néven publikáló író kezdetben is szívesen írt természetfeletti lényekről, igaz, eleinte a szellemek voltak a középpontban, a vámpírok csak később váltak az alkotásai központi figuráivá.

- A miskolctapolcai általános iskolába jártam, lehettem vagy tízéves, amikor a suli öltözőjében találtunk barátnőimmel egy papírt, ami köré különféle rejtélyeket szőttünk. Aztán volt egy osztálytársnőnk, meghallva ezt, különféle nyomokat kezdett hinteni elénk, mi pedig történeteket költöttünk. Ezeket kezdtem el leírni egy vonalas, később négyzetrácsos füzetbe, és a végére egy komplett meseregény alakult ki az egészből, főszerepben a tanárokkal és az osztálytársaimmal. A történtekben pedig az iskolában megbújó gonosz szellemekkel küzdöttünk – kezdte Petra.

Innentől kezdve rendszeresen papírra vetett különböző történeteket, mint mondja, az írás olyan számára, mint a légzés. „Gyerekkorom óta úgy van, hogy ha például lefekszem aludni, és elkezdenek peregni a fejemben egy történet képei, azok nem hagynak nyugodni addig, amíg papírra nem vetem őket. Aztán jönnek az újabb gondolatok, és azokkal ugyanez a helyzet és így tovább” – teszi hozzá nevetve.

Az általános iskola után tanulmányait az Avasi Gimnáziumban folytatta, és miközben az írás folyamatosan az élete része maradt, több szakmát is megálmodott magának. Szeretett volna lenni többek között űrhajós, futballcsatár, gepárdokkal foglalkozó állatkutató, sőt, politikai újságíró is. Még középiskolásként, tizennyolc éves korában írta meg a Repugno című könyvét, azt, ami idén tavasszal jelent meg digitális formában. Petra elmondása szerint ez egy vámpírsztori, de közel sem klasszikus formában.

Újragondolta

- Tizennégy lehettem, amikor elkezdtem érdeklődni a vámpírtörténetek iránt. Ebben két tévésorozat volt rám nagy hatással, a Buffy, a vámpírok réme, valamint az Odaát (Supernatural). A történetek érdekeltek, az viszont soha sem tetszett, ahogyan a vámpírokat ábrázolják. Tehát hogy nem látszanak a tükörben, félnek a szenteltvíztől és a fokhagymától. Az sem tűnt túl logikusnak, amilyen gyorsasággal átváltoznak vámpírrá azok, akiket megharapnak. Ezért aztán leírtam, hogyan gondolom én ezt, így született meg a Repugno, ami egyrészt a vámpírokról, lélektani szempontból viszont az elvakult szerelemről is szól – idézte fel Köteles Petra.

A történetből sorozat lett, az elmúlt tizenkét évben eddig öt kötet készült el, amelyek egymásra épülnek. Éppen most készül a hatodik, mostani állás szerint az utolsó kötet. Petra közben kommunikáció és médiatudomány, valamint politológia szakokat végzett a Miskolci Egyetemen, dolgozott a megyei önkormányzatnál, ezután három évig Pesten, két éven át Londonban élt. Mint mondja, saját élményeit ugyan sosem szőtte bele a könyvekbe, a történetet, a karaktereket azonban értelemszerűen formálták a megélt élettapasztalatok.

Nincs mire várni

Az első kötet a pandémia idején, a járvány harmadik hullámának vége felé jelent meg digitálisan. Amint azt Petra elmondja, ez az elmúlt másfél év ráébresztette, hogy nincs mire várnia, nincs mit veszítenie, így pedig a bukástól való félelme is teljesen felesleges.

- A világjárvány kitörése szinte mindenkinek felborította az életét, az enyémet is. Éppen 2019 végén döntöttem úgy, hogy Londonból Barcelonába költözök, január elején érkeztem meg, és akkor még úgy gondoltam, néhány hét pihenés után keresek új munkát, és megkezdem az új életemet a városban, amibe korábban beleszerettem. Aztán a járvány kitörésével balszerencsék sorozata kezdődött, ráadásul alig tudtam hazajutni, mert több repülőjáratot is töröltek. Itthon pedig úgy döntöttem, most hosszú távra inkább nem tervezek – meséli.

Kikötő a viharban

Rövid távú tervek azért vannak: várhatóan júliusban jelenik meg a Repugno angol nyelven, ezzel kapcsolatban már a webáruházakkal is megegyezett. Decemberben pedig a második kötet, az Immortalis is az olvasók elé kerülhet. Mindeközben pedig vizsgákra készül, Petra ugyanis jelenleg grafikusnak tanul. „Vizsgaremekként tizenöt illusztrációt készítek az első kötetemhez, illetve most zajlik a tördelése is, ugyanis nem kizárt, hogy limitált példányszámban, de nyomtatásban is megjelenik majd” – tette hozzá.

Petra azt mondta, egy ideig szeretne itthon maradni, az elmúlt időszak kiszámíthatatlansága miatt szülővárosa és szerettei közelesége most biztonságot jelent számára.

- Úgy gondolok Miskolcra, mint egy kikötőre a viharban. Mindegy, hogy korábban merre jártam, hol éltem: Budapesten, Londonban vagy Barcelonában, Miskolc mindig hazavárt. Itt van a családom, itt él a barátaim nagy része. Itt biztonságban vagyok – zárta gondolatait Petra.

 

Névjegy
Köteles Petra

Írói név: Phaedra Colt
Első kötete: Repugno
(Megjelent digitálisan 2021. április, angol nyelvű kötet tervezett időpontja: 2021. július vége)
Második kötet: Immortalis
(Tervezett megjelenés: 2021. december)
Honlap: https://phaedracolt.com/

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!