Ugrás a tartalomra

Vigyázzunk a sünökre!

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 09. hétfő 10:16
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Közölték azt is, ha ilyen növényi hulladék halommal kell dolgoznunk – akár nyáron, akár télen –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében mire érdemes figyelnünk.  
 Első lépésben lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem a szerszám nyelével, kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva előbb forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.
 Az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.   
Felhívják a figyelmet arra is, hogy ezeket a rakásokat soha ne gyújtsuk fel és az esetlegesen talált kölyköket ne vegyük saját gondozásba. 
Amennyiben ilyen helyen süncsaládot találunk, vagy várjunk a rakás felszámolásával, vagy helyezzünk ki mesterséges süngarázst, melybe áttelepíthetők az állatok.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!